Край на спекулациите! Момчил Неков няма да се откаже от мястото си в Европарламента и със сигурност става евродепутат. Това разкри самият №15 в интервю за Агенция "Фокус". Така той излезе от нелегалност на третия ден след като се разбра, че е събрал повече преференции от лидера си Сергей Станишев. Клуб Z се опита да се свърже с него, но телефонът му вече беше изключен. 

За първи път имам възможност да благодаря на всички тези български граждани, които ме подкрепиха и да им кажа, че техният глас ще бъде чут в Европа, защото това е основната ми грижа. От 2010 г. аз работя в Комисия за защита на личните данни. В близките две години предстои голяма реформа на европейско равнище, касаеща пряко всички държави членки – изцяло нов законодателен пакет в сферата на личните данни, където съм експерт и мога да бъда много полезен, обясни Неков.

Той влезе и в още детайли по бъдещите си занимания. "Фокус" цитира следните му думи:

България трябва да развива природните и културно-историческите си дадености, характерни за нашия регион. И за да опредметя това говорене ще започна с обещанието да изградя паметник на хан Тервел в Брюксел. Ще работя за това европейските институции да са солидарни към устойчивото развитие на хилядолетната ни история.

Според новия любимец на соцактива трябва да се работи в посока на събуждане на българската национална гордост. Това имало пряка връзка с подобряването на образователната система в страната.

"Аз съм посредник на волята на българския суверен и трябва да защитавам всеки български интерес, който е разумен, защото по това ще бъда оценяван и защото като социалист аз принадлежа на хората, а не на институциите", каза още Неков.

№15 посочи и че е получил единна и красноречива подкрепа от Софийската организация на БСП - от всички народни представители, общински съветници и 24-те председатели на районните съвети на партията в София. 

А извън нашите структури, тъй като телефона ми беше изключен, получавах стотици съобщения във фейсбук всеки ден в моя подкрепа. Това са реалностите към днешна дата, каза Неков.

Той декларира и че няма намерение да участва в чужди битки.

Младостта ми също не я смятам за порок, а напротив - за необремененост и за желание за трупане на още целенасочен опит, обясни още той.