Втора индексация на пенсиите в Русия няма да има тази година, съобщи премиерът Дмитрий Медведев. И призна, че няма пари заради "сложната икономическа ситуация".

Все пак обеща пенсионерите да получат някакво обезщетение, но чак през януари догодина. То ще бъде еднократно в размер на 5000 рубли - около 65 евро, предаде Нюз.ру.

За да може да се дадат тези пари обаче са необходими 200 милиарда рубли и министър-председателят заповяда те да бъдат намерени. Как ще стане това не е ясно, защото бюджетът се задъхва и се очаква дефицитът да бъде над 3 процента в края на годината. Другата лоша новина е, че тази година в пенсионния фонд на Русия са постъпили приходи със 174 милиарда рубли по-малко от миналата 2015 г. А това означава, че за да се изпълни обещанието на Медведев, във фонда трябва да се прехвърлят пари от федералния бюджет.

В началото на годината пенсиите бяха индексирани с едва 4 процента, въпреки че по закон трябваше да бъдат вдигнати с 12,9 на сто, колкото е инфлацията за 2015 г.

През май т.г. премиерът се прочу с циничното изявление в Крим:

"Пари за пенсии няма. Дръжте се. Пожелавам ви всичко хубаво, здраве и добро настроение". След тази изцепка му бе поискана оставката, а социалната мрежа прегря от недоволство и обиди към Медведев.

Миналата година средната пенсия в страната е била около 120 долара, но ръстът на хранителните стоки е бил над 40 процента. През май т.г. реалните доходи на руснаците са паднали с 5,7 на сто спрямо същия период на 2015 г., съобщава Росстат. По данни на статистическия институт 22,7 милиона души живеят под прага на бедността в Русия.