Двуезичният вестник "Заман - България" спира излизането си, съобщи на сайтът на изданието.

Това става след като оригиналното турско издание в Истанбул бе на практика превзето от верни на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като съдът изпрати синдик да управлява изданието. В началото на август пък 17 журналисти от вече несъществуващото издание бяха арестувани за участие във ФЕТО - Терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, както Анкара нарича последователите на живеещия в САЩ проповедник. Турският "Заман" бе само една от над 130 медии, затворени от Ердоган.

"Заман - България" е издание на българската фирма "Брадър" ООД, притежавана от Хасан Кючуккая, Еркан Тунджа. Ридван Кескин, Митхат Ялчън, Чаглар Артар. То не е директно свързано с Гюлен или приписваните му медии в други страни. 

Няма информация дали Турция официално е поискала от България да затвори свързваното с Гюлен издание и дали някакъв натиск е бил оказван върху издателите. По информация на Клуб Z в последните седмици "Заман - България" е започнал да изпитва сериозни трудности - оттегляне на рекламодатели и откази при абонаментите. Това се обяснява с кампанията по турските телевизии срещу всичко, свързвано с Гюлен, каквато е марката "Заман".

За да не изглежда, че воюва с турската държава, екипът е решил да смени името - новият вестник ще се казва "Седмичен обзор" или Haftaya Bakış. Изданието ще бъде с 24 страници, 12 на български и 12 на турски. Обещава се "нов модерен и иновативен дизайн, с нов бранд, с нова комбинация от цветове и богато съдържание".

Сайтът също ще бъде променен. 

Заман – България” е единственият вестник, учредил Награди за принос към обществения мир в България. Носители на тази награда, създадена през 2005 г., са д-р Желю Желев, Тодор Колев, Орлин Горанов, премиерът Бойко Борисов (в качеството си на главен секретар на МВР), журналистката Валерия Велева и още много други общественици и интелектуалци в общо двайсет и четири области. През 2015 година бяха раздадени юбилейни награди по повод десетгодишнината от учредяването им. На церемонията по награждаването в Централния военен клуб в София с наградата бяха удостоени общо дванайсет личности, сред които столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, отец Иван, писателят Георги Господинов, бившият омбудсман Константин Пенчев и др. А наградата на читателите получи д-р Антонина Желязкова.

Вестникът винаги е следвал една умерена позиция, никога не е уронвал авторитета и достойнството на личността, винаги е отстоявал съхраняването и обогатяването на добросъседските отношения, толерантността, уважението към човека, приемането на индивида такъв, какъвто е, както и ценностите на свободата и демокрацията. В този смисъл идеята на Наградите за принос към обществения мир в България беше издигането на утвърдената идея за комшулука на равнището на граждански осъзната философия", се казва в публикувана на сайта позиция във връзка с промяната.