Ще се появи ли българската Праксагора? В пиесата на Аристофан тя е предводителката на жените, които решават да завземат властта в Народното събрание, защото не са доволни от управлението на мъжете. Ако се съди по настроенията на избирателите – очаква се. Ако се анализира поведението на ГЕРБ – също. Както се казва, мъжете играят играта, но жените знаят резултата. Ето поне 9 много сериозни причини кандидатът на ГЕРБ в предстоящите избори за президент да е жена.

  1. Кризите се съвместяват по-добре с матриархатите. Кризата е време за събиране, за спасяване, за опазване. С тези качества природата е белязала жената – на нея й е дадена силата да опазва живота, защото на нея й е дадена и мъката да го създава. В цял свят, във всички времена и във всякакви мащаби кризите са фон, в който жените се вписват по-добре от мъжете. Ако семейството оцелява по време на криза благодарение на жените, защо не и всяка друга общност, държавата например?

  2. Кризата смалява мъжете. Изборът е стеснен, но на този фон още по-добре изпъква онзи, пред когото всички мъже изглеждат недостатъчно мъжествени. Човекът, чиято походка, поглед, жестове, интонация, изрази и т.н. са селектирани от най-добрите образци на жарки уестърни, епични индиански филми и хладнокръвни криминални трилъри. Поемам риска да твърдя, че жените се делят на две групи: първата харесва Бойко Борисов, втората не си го признава. Тестът за доказване на това твърдение е елементарен. Кажете на една жена да си представи, че живее на несигурно място - в гора да речем. За да се стопли, трябва да се кладе огън. Вода се носи от реката, храна се намира трудно, децата са застрашени от диви зверове и всичко друго, което сте чели в страшна приказка. Представихте ли си го добре? – питам съответната жена на това място на експеримента. Сега ми кажете с кого от българските политици бихте се решили да споделяте този бит. Жените обикновено започват да ги изреждат наум. Радан Кънев, Станишев, Доган, Местан, Валери Симеонов, Първанов, Плевнелиев…, ето тук спират да размишляват и признават: Бойко Борисов. Осем от десетте жени, които попитах, отговориха по този начин. Една каза: Цецка Цачева. Друга, когато я попитах какво ще направи, каза: Ами, просто ще престана да си представям, че живея вдън гора.

Този тест може да изглежда майтапчийски, но всъщност е доста сериозен. Той доказва, че във всяка жена живее архетипът на продължителка на рода и живота, която инстинктивно е привлечена от архетипа на силата, която я подпомага да изпълни тази своя мисия. Може да не сме и чували за този архетип, но той е в женския хардуер и отваря файлове, които природата е написала и инсталирала в нас.

Няма значение дали жената не може да чете, или е прочела всичко с изключение на изгорелите книги в Александрийската библиотека – инстинктът си е все там. И в програмирането му е заложено да засилва действието си по време на кризи. Една жена, посочена от силния мъж Бойко Борисов, ще бъде гаранция за съюз между гъвкавостта и твърдостта, между постоянството и подкрепата.

  1. Жените са работливи по тренинг и навик. Егото им не е с размерите и с последствията на метеорит, каквото може да бъде мъжкото. По-лоялни са от мъжете по природен код. Обичат да бъдат хвалени, затова работят до откат. И са по-малко податливи на корупция, по-склонни са да отказват и служебни привилегии. Жените са по-комуникативни. Управлението им се отличава с мекота, с приобщаване. Склонни са повече да превъзпитават, отколкото да наказват. По-добре мотивират подчинените си, в по-голяма степен ги подкрепят при стресова ситуация. Едновременно с това държат на точността при изпълнение на задача повече от мъжете. По тези причини Борисов обича да работи с жени.

  2. Когато надвисва думата война, надеждата е в жените, чиято природа е против войната. Особено за хора, на които е ясно, че войната не може да бъде спечелена със сила, а надхитрена с гъвкавост.

  3. Олимпиадата ни припомни женската сила, упоритост и отдаденост. Сега е моментът, в който имаме сериозни аргументи в полза на мнението, че на жените може да се разчита повече, отколкото на мъжете.

  4. Вече известният на ГЕРБ опонент ген. Румен Радев показа доста черти, които във фолклора минават за женски – измъкване, обидчивост, превръщане в източник за сплетни, ревност и съперничество. На фона на една силна жена той ще изглежда още по-женствен в безпомощния смисъл на тази дума. Ще видим повторение на олимпийската изненада от Григор Димитров и Елица Янкова.

  5. Една жена винаги ще позволи на Бойко Борисов да изглежда по-умния, по-силния и няма никога да го застраши или предаде.

  6. Няма голям избор сред мъжете. Мъжете се дънят по-бързо от жените и вече успяха да го направят.

  7. Кой не е чувал за пророчеството, че България ще се оправи, когато на най-високото място застане руса жена?

Може да кажем и името на жената, но така или иначе всички се досещат кой град ще остане без кмет. Пък и по-важното е другото - че в този момент основанията кандидатът на ГЕРБ да е жена и гаранциите за успеха на такава кандидатура стават все повече.