Турция започна днес сухопътна и военновъздушна операция в Сирия срещу "Даеш" и кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), предаде Ройтерс.

Операция "Щитът на Ефрат" е подкрепена от бойната авиация на оглавяваната от САЩ международна коалиция. Тя има за цел прочистването на турско-сирийската граница от джихадисти. Същевременно обаче тя е насочена и срещу действащите в арабската република и подкрепяни от Вашингтон ОНС.

Турската армия започна артилерийски обстрел на сирийския граничен град Джараблус около 4 часа местно и българско време сутринта. В това време американски самолети бомбардираха обекти на "Даеш". Около обяд в Сирия влязоха и турски танкове.

Турските танкове преминаха границата със Сирия в атака срещу джихадисти и кюрди. Снимка БГНЕС.

С тях границата преминаха и подкрепяни от САЩ сирийски бунтовници, смятани за умерени.

"ОНС трябва незабавно да преминат отвъд източния бряг на река Ефрат", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Сирия е причината да бъдем изложени на терор както от "Даеш", така и от Партията на демократичния съюз (ПДС)", заяви президентът Ердоган.

ОНС са военното крило на кюрдската партия в Сирия, за която споменава Ердоган.

Въздушните удари бяха първите, нанесени от турски самолети в Сирия от ноември 2015 г. Тогава изтребители на Анкара свалиха руски бомбардировач в района. Днешната атака е и първото масивно нахлуване на турски специални части в арабската република от февруари 2015 г.

Турция и САЩ се надяват, че с прочистването на границата от "Даеш" ще могат да затворят канала, по който джихадистите въртят нелегална търговия и при тях пристигат бойци от чужбина.

Сирийски бунтовници влизат на територията на родината си от Турция.

Над хълмовете край Джараблус се издигнаха бели и сиви стълбове дим, видими от турския град Каркамъш, съобщава Ройтерс. Чува се силният тътен на артилерийския огън. Турските танкове стрелят на метри от границата.

"Целта е да се гарантира сигурността по границата и териториалната цялост на Сирия, като подкрепяме оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Даеш", съобщи военен източник от Анкара.

Операция "Щитът на Ефрат" започна часове преди пристигането в Турция на американския вицепрезидент Джо Байдън. Той е най-висшият представител на САЩ, който посещава страната след неуспешния опит за преврат на 15 юли.

В понеделник Турция се зарече да прочисти изцяло граничния район от "Даеш", след като заподозрян във връзки с групировката самоубиец взриви 54-ма души на кюрдска сватба в град Газиантеп.

Същевременно Анкара е обезпокоена от нарастващото влияние на сирийски кюрдски бунтовнически групировки по границата. Те са завзели значителни територии след избухването на сирийския конфликт през 2011 г. Турция ги смята за свързани с кюрдски бунтовници, действащи на нейна територия.

Най-малко 9 снаряда, изстреляни от Джараблус, са паднали вчера в Каркамъш, като са принудили много жители на турския град да избягат, твърди очевидец пред Ройтерс. Друг снаряд е паднал днес в полето наблизо.

Същевременно Турция и прозападните сирийски бунтовници искат да попречат на действащите в арабската република кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) да завладеят Джараблус.

ОНС обаче са важна част от подкрепяната от САЩ кампания срещу "Даеш". Вчера те почти изцяло овладяха град Хасака. Отрядите вече контролират територии в Северна Сирия, където кюрдски групировки създадоха на практика автономия след избухването на конфликта

Растящото им влияние обаче тревожи Анкара, която се сражава срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция обвинява тази организация за увеличаването на нападенията в югоизточната част на страната.