Законът предвижда механизъм общината да укрепи за своя сметка паметник на културата и после да го придобие, ако собственикът не изплати разходите, припомни председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов. Това обаче не се е случвало никога досега и текстът в Закона за културното наследство остава само на хартия.

Прилагането му дори само за един обект в България коренно ще промени атмосферата и ситуацията у нас и ще даде ясен знак на всички собственици, че трябва или да се грижат за това, което имат и то е безценно, или да го отстъпят на други хора, които имат възможност, желание и култура това да се случи“, заяви арх. Игнатов на пресконференция в София.

В нощта на събота срещу неделя четири тютюневи склада изгоряха в Пловдив. Три от тях са собственост на „Р.И.П.А.“ на италианеца Пиетро Луиджи Гия, а четвъртият е на „Галакси инвестмънт груп“ на основателите на „Винпром Пещера“. Притежаваните от италианеца сгради са паметници на културата, а четвъртият склад не е единичен паметник, но е част от архитектурен ансамбъл, който е обявен за културна ценност.

„Администрацията е упражнила всички форми на контрол спрямо частните сгради - паметници на културата, каквито разрешава законът“, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Това обаче не е вярно, оспорват архитектите. Освен предписания и глоби, законът предвижда и крайна мярка – вписване на ипотека в полза на държавата или общината и последващо придобиване.

Член 76 от Закона за културното наследство казва:

(1) Когато заповедите по чл. 73, ал. 3 и чл. 74 не са изпълнени в определения срок, необходимите проектни укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности или реконструкция по автентични данни на недвижимата културна ценност или на част от нея се извършват от държавата, съответно общината.

Това става със заповед на министъра на култрата - за недвижими културни ценности с категория "световно" или "национално значение", или от кмета на общината - в останалите случаи. В тази заповед се посочва и сумата, което се определя въз основа на експертна оценка.

(5) Въз основа на заповедта по ал. 2 върху имота се вписва законна ипотека в полза на държавата, съответно общината, за обезпечение на вземането им за направените от тях разноски.

(6) Държавата, съответно общината, може да поиска за направените от нея разноски от съда да постанови незабавно изпълнение и да издаде изпълнителен лист по реда на чл. 418 от Гражданския процесуален кодекс“.

Очевидно този законов път не е извървян нито в случая с тютюневите складове, нито в други случаи, когато паметници на културата се унищожават.

Две от политическите сили в Пловдив също отправиха критики към общината и министерството. ДСБ-Пловдив „не приема за адекватни действията на кмета Иван Тотев и Министерството на културата.

„Разследването на пожара до този момент буди сериозни съмнения за формалност и прикриване на истината...

Ние изразяваме нашето притеснение, че истината отново няма да излезе на яве“, се казва в разпространена позиция на местния лидер на ДСБ Йордан Иванов.

Местната партия „Съюз за Пловдив“ предупреди, че още десетки сгради в града са заплашени от същата съдба, ако общината продължи да не изпълнява функциите си. Сред тях са и над 10 къщи в Стария Пловдив.

"Общината има правната възможност да извърши всички необходими действия и да впише в своя полза законна ипотека. В случай, че разходите не бъдат заплатени впоследствие от частния собственик, Общината може и да придобие недвижимия имот – паметник на културата", припомни лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Камарата на архитектите в България определи случилото се като „огромен позор както за Пловдив, така и за цяла България".

"Имаме цялата експертна сила и знание да направим проектите за укрепване и искаме да направим това безвъзмездно, като знак на нашето желание нещата да се променят и като жест, че освен думи можем да предприемем и конкретни действия", обяви арх. Игнатов.

В понеделник прокуратурата обвини клошаря Любомир Данчев за подпалването на складовете. Защитата му бе поета безвъзмездно от председателя на Адвокатска колегия – Пловдив Стефан Левашки.