Фондът за лечение на деца в чужбина вече ще може да финансира и до 3 контролни прегледа на малки пациенти, които са се лекували зад граница. Това реши правителството с промени в работата на звеното, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Друго нововъведение е, че разходите по транспорт и престой на дете за лечение, както и тези за един придружител, ще се поемат според правилата в Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина. Ще има възможност за покриване и на преводачески услуги на място, ако има нужда, става ясно още от съобщението.

Новите правила за работа на Фонда бяха критикувани от пациентски и родителски организации при обсъждането им, тъй като нямало гаранции, че те ще доведат до по-добра ефективност на работата, а целта била да се правят икономии. Министерството на здравеопазването обаче твърди, че измененията ще гарантират достъпа на деца до навременна диагностика и лечение в страната и чужбина, а парите ще бъдат разходвани по-прозрачно. Въвежда се обаче ограничение за финансиране на методи, които не са в съответствие със законодателството на държавата по местолечение или с въведените от нея стандарти или насоки относно качеството и безопасността на лечението.

Фондът вече ще има и "резервни" членове на Обществения съвет, който участва в решението лечението на кои случаи може да се поеме от фонда. Резервите ще заместват титулярите в случай на тяхна невъзможносдт да присъстват на заседанията, а целта е да не се губи време за решения заради нечие отсъствие, става ясно още от съобщението на МС.  Въвежда се и ново изискване към шефа на Фонда - да е магистър по медицина с призната медицинска специалност.