В момента преминаващите браздата са момчета от Афганистан и Ирак, които са млади, бързи, атлетични и по-лесно преодоляват граничните съоръжения, преминават през труднопроходими терени и вече ползват луксозни автомобили.

Прозрението е на директора на регионалното подразделение на Гранична полиция-Елхово, комисар Радослав Сотиров.

Топ служителят на МВР призова "хората да избягват мигрантите, променен е профилът им". Срещата в Тополовград бе инициирана от Сотиров. Заедно с него с представители на местната власт от общината се срещнаха началниците на граничните управления в Елхово и Свиленград - Марин Иванов и Христо Стефанов, началникът на РУ “Полиция“ –Тополовград – Саранди Сарандев. Срещата води зам.-кметът Наско Стоянов, съобщи сайтът на община Тополовград.

"Да се обмени информация за незаконното преминаване на границата от мигранти е много нужно сега, когато профилът на неканените „гости“ е променен, те проявяват агресивност и вече има случаи на нападение на наши граждани", предупреди Сотиров.

Той отчете, че е имало и случай като превозно средство за трафик да се ползва дори линейка. Пазителите на границата апелираха за още по-добро взаимодействие с кметовете по места и съдействие от хората навреме, преди мигрантите да се включат в общия пътникопоток и излязат на основни пътни артерии.

„Съществува страх у хората, но ние гарантираме тяхната анонимност“, увери началникът на РДГП – Елхово.

Оказа се, че Сотиров има забележки и към статистиката, която сочи 50% намаление на мигрантския поток, но опасността остава в сила и са необходими общи мерки.

"Кметовете на пограничните села Радовец и Срем – Христина Маврова и Маргарита Сулева изразиха благодарност към служителите от Гранична полиция, които изпълняват съвестно своите задължения. Като много полезна определи срещата Христина Маврова и изрази увереност, че доброто сътрудничество в най-невралгичната точка на община Тополовград – село Радовец, ще продължи. Зам.-кметът на община Тополовград Наско Стоянов увери гостите, че може да се разчита на кметовете на населените места. Освен това хората от пограничната тополовградска община са настроени патриотично и организирането на такива срещи по места ще бъде от полза", завършва материалът на сайта на община Тополовград.

Самият Радослав Сотиров се прочу, когато като зам.-директор на СДВР заедно със столичното 6-о РПУ ръководеше неуспешната акция срещу ТВ7 на столичния бул. "Цар Борис III". Тогава служителите на медията с телата си спряха съдебните изпълнители, които искаха да изземат техника след конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев.

На 29 април 2015 г. "поради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия" той и тогавашният началник на Шесто РПУ Иван Пепелджийски подадоха оставки.