Министерството на културата разпространи скица на отхвърления проект на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, които са искали през 2010 г. да демонтират тютюневите складове в Пловдив. Те са декларирани като културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. "Иван Вазов". В проекта им има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа.

Пожарът в Пловдив, опустошил тютюневите складове - паметници на културата, от които останаха само фасадите са станали повод за реплики между премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов на правителственото заседание днес. Това става ясно от части от стенограмата на заседанието, разпространени от пресцентъра на Министерския съвет. В резюме - Борисов се хвали с експертите и заявява благородни намерения за ракриване на случилото се, а министърът на културата припомня историята на складовете и какво предвижда законът на собственици на паметници, които не се грижат за тях.

От разговора между двамата не става ясно защо досега институциите не са настоявали законът да бъде спазван. Публикуваме репликите и на двамата участници от стенограмата:

Бойко Борисов:

За пожара в Пловдив. Днес изпращаме най-добрите експерти за установяването на всички причини и какво се е случило.

Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошара, не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже. И се надявам, докато се води досъдебното производство, докрай да се разплетат всички възли, свързани с тези тютюневи складове – кое и как, по какъв начин е довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата като се приватизират?

И едва когато – надявам се в най-скоро време най-публично и прозрачно това да стане ясно, тогава и кметството, но най-вече Министерството на културата, понеже е в състава на кабинета, заедно с архитекти, с инженери да подготвите оттук нататък какво трябва да се направи. От една страна, да не паднат да убият някой човек в един момент тези стени, които видях, че висят просто във въздуха. И ако се възстановяват – как да се възстановят по начин, че освен да са сигурни, и да се запази тази ценност.

Така че поработете по случая максимално ангажирано.

Вежди Рашидов:

Колеги, господин премиер, да кажа, че в този момент прокуратурата работи в Министерството на културата с Института за националните паметници на културата и, разбира се, нека прокуратурата да установи причините за палежа.

Установено е кога е продаден паметникът. Паметникът е дарение от един богат българин на общината в Пловдив, имам предвид Тютюневия склад, като паметник на културата, но в годините на социализма това е било по някакъв начин иззето и е разпродадено по времето на управлението на тройната коалиция, по това време са продадени като частна собственост в притежание на „Пещера” и на италианеца.

Разбира се, законът никъде не ги освобождава от отговорност, каквото и да се е случило. Дори да паднат паметниците на културата, те са длъжни по закон да ги възстановят във вида, в който са били. Това изисква законът.

Така че, това, което ще бъде позицията на министерството – всичко това, което беше съборено на 3 март (другият тютюнев склад, в който влязоха багери - б.р.), и сега, което изгоря, просто ще задължим стопаните, защото те са длъжни да обгрижват и да опазват собствеността си. Законът не ги освобождава от никакъв тип отговорност. Ще ви осведомим за всичко, каквото има.

В Паметниците на културата излезе документ, с който 2010 година са постъпили проекти и документи за демонтиране, което означава събаряне и надграждане на още три етажа върху тези т. нар. складове. Това е проектът, имаме го и днес ще го пуснем в сайта, разбира се, след като поработят и прокуратурата и Министерството на културата съвместно.

Така, че е имало инвестиционни намерения, но за всичко това ще уведомим и обществеността и, разбира се, съответните органи.

По-късно от Министерство на културата разпространиха следното съобщение:

"Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив, Министерството на културата предостави днес на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради. Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата предостави на Прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Проверката в „Тютюневия град” бе извършена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата. На Прокуратурата днес бе предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив. Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

Припомняме, че италианските собственици тогава са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им имаше и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с няколко етажа. Министерството на културата отказва обаче да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив".