"Бих могъл да бъда много по-полезен за България при промяна на конституцията към засилени президентски правомощия. И бих дал повече от това, което съм дал за двата ми мандата", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.

Той заяви, че неговата и на Ивайло Калфин кандидатури отново са на дневен ред след раздялата с БСП по въпроса за Румен Радев. Но не отговори на въпроса дали смята да бъде именно той кандидатът на АБВ. Имало и други кандидатури на партията.

А на въпроса дали е морално и законно според конституцията да се бори за трети мандат Първанов отговори така:

"Морално - не знам дали може да има такъв критерий. Това го решават избирателите. Конституционно - има специализиран орган, който трябва да отсъди. Имаше спор и различни мнения. Моят екип смята, че е възможно."

Решението кой да бъде кандидатът на АБВ ще бъде взето между 10 и 11 септември, каза Първанов.

"Предателство е меко казано, това е подло", отговори бившият президент (2002-2012) на въпроса дали се чувства предаден от БСП.

От АБВ обаче в никакъв случай не можели да се съгласят те да са неравнопоставени в коалицията със социалистите. нито една партия по света не би допуснала това.

"Г-н Радев се скри. Обяснението е, че имал много телефонни разговори. Преди срещата ме уверяваше, че всичко е наред. Предлагахме неговата кандидатура да бъде надпартийна, а се случи точно обратното. Корнелия Нинова си приватизира кандидатурата. Той се превърна във фигура не просто на една партия, а на един човек. Не сме се карали с г-н Румен Радев. Ние не сме се чули. Ние предлагахме г-жа Нинова да представлява коалицията, да разполага с финансите й. Това обаче не може да бъде формализирано", каза Първанов.

Направи впечатление, че той вече нарича Румен Радев "господин", а не "генерал", както бе до развода с БСП във вторник.

"Г-н Радев беше употребен. Той е номинация на БСП и ние я приехме, като оттеглихме нашите кандидатури. Факт е, че се прави един голям подарък на ГЕРБ", добави лидерът на АБВ.

От Нова телевизия пуснаха видеоклип на скорошно положително изказване на Първанов за Радев.

"Не се отказвам от думите ми за ген. Радев като офицер и командир. Но сега той слиза на земята. Проблемът е, както казват при военните, че просто го свалиха от въздуха и го вкараха в хангара. Натикаха го в една политическа централа. От това кандидатурата му само губи. той би могъл да привлече много млади и работещи хора. Но сега, когато има партизация, аз се изпълвам с повече скептицизъм", отвърна бившият държавен глава.