Шофьор на камион в Япония блъсна двама пешеходци, играейки популярната смартфон игра Pokemon Go, съобщи Ройтерс. Един от тях е загинал при сблъсъка, другияте тежко ранен.

За момента той е в ареста за небрежно шофиране, японските власти още не са решили какво обвинение ще повдигнат.

Говорител на Ниантик, компанията, която заедно с "Нинтендо" стои зад играта, в която ловиш малки чудовища и ги обучаваш, веднага обяви, че са взети мерки. Сега всеки път, когато сте включили играта и се движите твърде бързо, програмата ще ви пита дали не шофирате. Нищо не ви пречи да отговорите "не" и да продължите да играете, дори в действителност да сте зад волана. Компанията едва ли може да си позволи да блокира играта при високи скорости, тъй като много хора си наемат такси, за да обикалят градовете в търсене на редки покемони.

Играта стана бързо най-сваляното приложение за смартфони и доби моментална популярност по цял свят. Но тъй като е силно пристрастяваща и разчита на "подобрена реалност", използване на камерата на смартфона, за да вкара покемоните в реалния свят, както и картите на градовете, за да ходите по дигитално копие на реалните улици, властите в редица държави предупредиха да се внимава, когато се играе, особено на опасни за това места.