Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне Съюза, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това предвиждат планове, обсъждани от правителството в Лондон. по всяка вероятност промяната ще засегне много българи и румънци.

"Броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако се въведат разрешителни за работа", каза пред вестника сър Дейвид Меткаф, шеф на Консултативната комисия по въпросите на миграцията.

Според него основа на плана може да бъде предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор.

Секторите, в които мигрантите от ЕС могат да бъдат намалени чрез изискването за разрешителни, са търговията на дребно, строителството и хранителната промишленост, уточнява Меткаф.

Новината за предстоящата "секира" за неквалифицираните мигранти от ЕС бе огласена в деня, в който стана ясно, че нетната миграция към Великобритания е отбелязала рекорд в историята на страната. От данни на социалната статистика става ясно, че до март 2015 г. броят на мигрантите на Острова е 327 000 души. От влезлите там хора 269 000 са граждани на страни от ЕС, които имат правото на свободно движение в рамките на Евросъюза. Нетната миграция измерва разликата между броя на хората, които напускат страната, и броя на влизащите. Новите нива с 11 000 по-високи от предишния рекорд, поставен през юни 2005 г.

Много от дошлите във Великобритания граждани на ЕС са българи и румънци, отбелязва "Дейли телеграф".