СДС пусна онлайн гласуване кой е най-подходящ за кандидат-президент от Реформаторския блок сред четиримата останали номинирани. Това са Трайчо Трайков и Гроздан Караджов от Гражданския съвет, скулптора Велислав Минеков, номиниран от ДБГ и ген. Съби Събев - предложен от БЗНС. Последният най-вероятно ще е вицето в евентуалната бъдеща кандидат-президентска двойка на РБ.

В обявята за онлайн референдума на сайта на СДС пише, че допитването до членовете и структурите на партията и ще продължи до 19 ч. в понеделник - 29 август. След това платформата няма да бъде достъпна. Очаква се във вторник да е заседанието на Изпълнителния съвет на реформаторите, на който да се вземе решение кой ще е претендентът за държавен глава на изборите на 6 ноември. 

Идеята за електронен вот за избор на кандидата за президент на РБ бе лансирана още преди месец от лидера на СДС Божидар Лукарски, припомнят от партията. Тъй като останалите партньори в коалицията не били съгласни, СДС решили да се направи на техния сайт, "за да може да се ориентира за нагласите и предпочитанията на привържениците на Реформаторския блок".

Обявата е придружена от подробно описание как става гласуването. То е достъпно само след регистрация на потребителя на sds.bg. След кат попълните данните - имена, електронна поща, телефон за връзка и област, получавате линк с достъп до платформата за гласуване. След това подреждате имената на четиримата номинирани според предпочитанията си и изпращате. От анонса не става ясно дали се прави подбор на гласувалите според това дали са членове на СДС или не.

Преди седмица от ДБГ правиха допитване за предпочинатите кандидати, но само в рамките на партийните членове, участващи в Националното събрание на партията - около 800 души, а не в отворен формат. От това допитване, според партията на Меглена Кунева излиза, че неприемлив вариант било кандидатът на РБ за президент да е Гроздан Караджов, защото имал само 2 гласа подкрепа.

Утре лидерите на Реформаторския блок се събират на неформална среща, на която да решат дали ще излязат с общо предложение към Изпълнителния съвет на коалицията, насрочен за вторник.

Ако искате да участвате в допитването на СДС, можете да го направите ТУК. Според потребители обаче понякога не се получава линк за гласуване, въпреки регистрацията.