Глобите за шофиране без книжка трябва да бъдат завишени в пъти.

Това каза бившият шеф на КАТ и автор на редица промени в Закона за движение по пътищата Алекси Стратиев в студиото на Нова тв. Коментарът му беше по повод инцидент, при който Юсуф от Разлог, който кара без книжка от 9 години, удари семейство с дете и 7-годишното момченце е в кома в много тежко състояние.

В Комисията по транспорта и в момента има предложение. Мисля, че народните представители, вместо да предлагат ляв или десен волан (с темата за забрана на десния волан се занимаваше депутатът Георги Кадиев, б.р.), да приемат тази глоба да бъде драстична. И който не може да плати, или не иска да плати – да се намери някакъв начин да изтърпи санкцията, предложи специалистът.

Стратиев даде пример, че щом глобите за превишета скорост при определени условия стигат 1000 лв., сегашната санкция за неправоспособните - 100 до 300 лв, трябва да е в пъти по-висока.

Притесняващото е, че според статистиката на "Пътна полиция" тя установява ежеседмично някъде около 400-500 такива случаи! Значи те са много повече ...

Това е един огромен брой хора, които управляват, без да имат това право - независимо дали никога не са имали книжки или са лишени поради някакво нарушение.

Травматизмът и жертвите на водачите без книжки са повече от тези на пияни, напомни още експертът. В резултат на употребата на алкохол са 2-3 % от всички жертви, т.е. - 20-ина човека годишно, докато загиналите в резултат на неправоспособни водачи са 11 %.

Алекси Стратиев каза още, че сегашното положение - глоба 100-300 лв. и при повторност в рамките на 1 година провинилият се да отива на съд, е една закъсняла санкция. Присъдата е от 1 до 3 г. и почти винаги условна. Глобата теоретично може да нарасне до 1200 лв.

Другият вариант – и Гроздан Караджов се съгласи с него, - е че когато водач има 2-3 нарушения поредни и не се е съобразил, да следва вече една сериозна санкция, която да е наказателно производство. 

Той направи сравнение - че народните представители предлагат глобата за каране в насрещното да е в хиляди лв., макар че там все още няма нито една жертва досега.

Според Стратиев дори КАТ да няма ресурс, обикновен квартален полицай да обиколи селата и да разговаря с обикновените хора, те с удоволствие ще му разкажат кой кара без книжка.

Могат да му кажат много неща, които са нарушения на обществения ред, поясни той.