Държавният съвет на Франция, който е Върховният административен съд, отмени днес забраната за носене на буркини, предаде Ройтерс.

Тази забрана разгневи мюсюлманите в страната и раздели членовете на правителството.

Съдебният орган обяви решението си след жалба на Лигата за човешки права за отмяна на забраната на буркини в средиземноморския курорт Вилньов-Лубе. Като мотив правозащитниците изтъкнаха, че тя нарушава гражданските свободи.

Според Държавния съвет наложеното от управата в курорта решение "сериозно и отявлено незаконно нарушава базисните свободи на придвижване, свободата на вярата и индивидуалната свобода".

Според френското законодателство съдилищата могат да вземат временни решения, преди да им отнеме повече време за изготвяне на съдебно решение.

Забраната за носене на буркини се разпростираше върху над 10 крайбрежни града във Франция. Вчера премиерът Манюел Валс я защити, докато някои министри от кабинета му я разкритикуваха.

Същевременно бившият френски президент (2007-2012) Никола Саркози се зарече да наложи важаща в цялата страна забрана на буркините, ако бъде преизбран на поста догодина. Той определи като провокация плувния костюм, който се носи от мюсюлманките за прикриване на косата и части от лицето.

„Аз отказвам да позволя буркините да се наложат на френските плажове и плувни басейни… трябва да има закон за забраната им на територията на Републиката. Нашата идентичност е под заплаха, когато приемаме имиграционна политика, в която няма смисъл“, заяви по-рано тази седмица Сарко на среща с избиратели.