Цял квартал с къщи, апартаменти, офиси, зелени площи и магазини ще бъде построен на Околовръстното шосе в София – срещу Бизнес парка в жк „Младост“. Зад проекта стоят група казахстански инвеститори и български партньори. Те купиха още през 2014 г. огромния свободен терен от 165 дка. Сделката беше за 12,1 млн. евро.

Какво

Концепцията на мегапроекта залага на принципа „всичко на едно място“. Идеята е жителите на комплекса да работят, спортуват и почиват на метри от апартаментите си. Параметрите на комплекса са:

- 60 000 кв. метра жилища;
- 95 000 кв. метра офиси;
- 90 000 кв. метра паркова среда с езеро, детски и спортни площадки;
- основно училище за 500 деца.
- спортен център с басейн;
- супермаркет, ресторант и кафенета.
- 4500 паркоместа.

Инвестицията ще бъде 150 млн. евро.

Къде


Грандиозното начинание ще заеме 165 дка парцел между магазина за спортни стоки „Декатлон“ и бизнес център „Камбаните“ (виж картата).

 

Кога

По предварителна информация първа копка се очаква в края на септември или най-късно през октомври тази година. Инвеститорът в момента финализира процедурата по избор на строител.

В първа фаза ще бъдат изградени първите два офис билдинга, цялата жилищна част с къщи и апартаменти, училището, паркът и инфраструктурата. На втори етап ще се правят другите офис сгради.


Защо

На жилищния пазар в София се наблюдава засилена активност от 2-3 години. По данни на Агенцията по вписванията само за първото полугодие на 2016 г. са сключени 11 979 сделки с всякакви видове имоти, което е 6% ръст спрямо същия период на предходната година. Сериозно раздвижване има и при жилищното кредитиране - вписаните ипотеки от януари до юни т.г. са 6189 спрямо 5151 година по-рано.

В района на Околовръстното шосе при жк „Младост“ от години има силен интерес от страна на строителни предприемачи. Там се изградиха хотели, кинокомплекс ("Арена"), мол ("София ринг"), търговски центрове ("Икеа", "Декатлон", "Комо"), офис сгради и един от най-големите комплекси от затворен тип в столицата - „Резиденшъл парк“.