Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще се води евродепутат още месец, въпреки че днес е депозирал заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК), с което изявява желание да се оттегли.

Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК, която по регламент утре трябва да обави имената на 17-те ни нови представители в Европарламента. Сред тях ще е и това на Пеевски.

Поставеният под номер две в листата на ДПС обяви още в изборната нощ, че макар да е избран за член на ЕП, ще се оттегли. Така за Брюксел би трябвало да замине петата в листата - настоящата екоминистърка Искра Михайлова.  

Все още е под въпросителна ще се откаже ли и соцлидерът Сергей Станишев, който също е сред избраните за членове на ЕП, но още в хода на предизборната кампания заяви, че няма намерение да става евродепутат.

По несъвместимост

Днес членовете на ЦИК влязоха в правен спор по всички направления на един евентуален отказ от евродепутатско място - от това дали кандидатът трябва първо да се закълне като евродепутат и после да депозира оставката си пред ЕП, до това кой е фактическият орган, който трябва да се произнесе по "напускането". 

Мандатът на евродепутата възниква с първото заседание на новия ЕП, което ще е на 1 юли, но ако има отказ, то това трябва да стане ясно не по-късно от 7 дни преди началото на тази първа пленарна сесия. 

По Изборен кодекс има четири основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на член на Европарламента - при подаване на оставка пред ЕП, при смърт, при установяване на неизбираемост или при несъвместимост (т.е. ако заема друга длъжност като сред тях е и тази на народен представител, в случая - в българския парламент). В същото време е спорно влезли ли са вече в правомощията си на евродепутати Пеевски и Станишев. Според Александър Андреев не са, защото според европейското право до 1 юли всички в листите са със статут на кандидати за евродепутати, включително избраните.

Ами, ако някой е починал?

Според Маргарита Златарева (ГЕРБ), ако избраник за ЕП иска да се откаже, то трябва да депозира заявление пред Европарламента.

Румяна Сидерова (БСП) обаче смята, че понеже пълномощията на евродепутата възникват с първата сесия на новия ЕП, т.е. след клетвата, лицето трябва да подаде пак пред ЕП оставката си, като той я гласува. 

Камелия Нейкова (БСП) пък риторично попита, дали ако от деня на избора до изтичане на петдневния срок, в който ЦИК трябва да обяви имената на избраниците някой от тях почине, ЦИК ще го включи в това обявление. 

"Ще чакаме ли да подаде оставка?", попита още Нейкова.

Малко яснота накрая внесе Александър Андреев (БСП), който обясни каква, според него, е процедурата. Според правилника на ЕП:

  • Избраното лице трябва да подаде писмена декларация пред Европарламента, че не е в състояние на несъвместимост, т.е. не заема друга длъжност;
  • Ако не го направи и ЕП установи, че то заема такава, той сезира националния парламент;
  • Националният парламент иска от ЦИК да обяви следващия поред в листата за евродепутат.

Тази процедура трябва да приключи 7 дни преди 1 юли, когато е първото заседание на новия ЕП.

Т.е. ако Делян Пеевски не иска да е евродепутат, просто трябва да си остане национален депутат. И да изчака около месец ЕП да се произнесе. Същото важи и за Сергей Станишев. 

Почти на същия принцип през 2009 г. Меглена Кунева, която тогава също бе в несъвместимост като еврокомисар, поведе листата на НДСВ, спечели място в ЕП, но се отказа. Пред Клуб Z Кунева каза, че ЦИК в момента няма друг избор освен да издаде удостоверение на титуляра, а не на следващия в листата. 

На финала ЦИК реши да отхвърли предложение за решение, от което би следвало, че тя пренарежда партийните листи като изменя волята на избирателите. Затова утре ще обяви имената на избраните кандидати без да взема предвид желанието на един или друг да се откажат от местата си в ЕП. Очаква се малко по-късно тази вечер ЦИК да разгледа и конкретното заявление за отказване от ЕП на Пеевски и да го отхвърли на база на предходното си решение.