Компанията „Приста инвест 2016“ на предприемачите Пламен и Атанас Бобокови изтегли солиден инвестиционен кредит - 50,34 млн. евро (98,5 млн. лв.). Заемът е от Уникредит Булбанк и е един от най-големите, отпуснати от банковата ни система през тази година.

„Приста инвест 2016“ е най-новото дружество на братя Бобокови, чийто холдинг „Приста ойл груп” включва производство и търговия с моторни и индустриални масла ("Приста ойл”), акумулаторни батерии (“Монбат” и „Старт”), смазки и антифриз ("Верила лубрикантс"), светодиоди и LED осветление ("Окта лайт").

Групата има и заводи в Румъния, Сърбия, Турция и Узбекистан, където се рециклират оловни батерии и се произвеждат смазочни материали, греси и специални течности.

Пред Клуб Z Пламен Бобоков заяви, че в следващите седмици ще има пресконференция, на която ще бъдат обявени амбициозните планове на холдинга.

Преди няколко месеца ръководството прогнозира, че 2016-а ще бъде най-добрата година в историята на "Приста ойл", заради сключените големи договори. Дружеството изнася в над 40 държави на 4 континента.

Инвестиционната програма на холдинга в следващите месеци е насочена основно към рециклиращия бизнес. Очаква се да бъде изграден завод за производство на калай в Монтана. Това е изключитело ценен метал, който се използва в електрониката и електротехниката.

Работи се и по нов проект в Румъния, където ще се преработва отпадъка от рециклирането на батериите. Това ще става по уникална технология, патентована от българска фирма.

Финансовият партньор на Пламен и Атанас Бобокови - Уникредит Булбанк, е сред най-бързо растящите банки у нас. Активите на ръководената от Левон Хампарцумян институция достигнаха 17,35 млрд. лв. към края на юни 2016 г. спрямо 15,9 млрд. лв. година по-рано. Уникредит Булбанк и Банка ДСК успяха да привлекат най-много свободни средства след затварянето на КТБ.