До края на годината всеки, който иска да похарчи $ 1600 и има сръчни ръце може да си сглоби робот, който да му носи бира, да превежда на различни езици и дори да пуска съобщения в туитър.

Шефът на технологичната компания Intel Браян Кързанич представи човечето "Джими" на сцената на технологичната конференция Code, която се проведе в Ранчо Палос Вердес, Калифорния. Високият около 60 сантиметра робот се разходи, представи се пред публиката и размаха ръце.

Според Intel "Джими" е създаден специално за разработчици, но компанията смята да създаде олекотена версия, като разпространи безплатно файловете за 3D отпечатване, като нейните партньори ще продават отделни компоненти за робота като мотори. Мозъкът на устройството ще е миниатюрният компютър Intel Edison. Комплектът от части ще струва около $ 1600, като роботът ще може да се програмира за изпълнение на най-различни услуги.

Под ръководството на Кързанич, който пое шефското място в Intel преди година, производителят на чипове се опитва да навлезе на пазара на нови потребителски технологии като умните дрехи, след като закъсня в мобилната революция и се представя зле на пазара на смартфони и таблети.

Стратегията на новия бос предвижда доставката на компоненти за техничари, както и "смарт" устройства за заможни технофили като свързани с интернет бебешки одеалца, роботи и безпилотни самолети.

Според Интел до 5 години цената на "Джими" ще падне до $ 1000 долара.

Отделно на Code предприемачът Бил Грос обяви планове за 3D принтер, който ще се продава за $ 149 при положение, че сега най-евтините са по $ 1000.