Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е получил инсулт и е в реанимацията, предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на дъщерята на държавния глава Лола Каримова- Тиляева, пуснато в Инстаграм.

„Поради мозъчен кръвоизлив, който се случи в събота сутринта той е в болницата и се намира в реанимацията. Състоянието му се оценява като стабилно“, твърди Лола.

Според нея „в момента е все още рано да се правят каквито и да е прогнози за бъдещото му състояние“.

Първите съобщения от неделя сутрин бяха, че Каримов е закаран в болница за рутинни изследвания.

Щерката призовава всички да зачитат "прайвъси", както е написала - личното пространство на семейството, и да не правят спекулации или прибързани изводи.

Ислам Кадиров е от серията на т.нар. назначени диктатори на бившите съветски републики. През 1989 година той става първи сектерар на ЦК на компартията в Узбекистан и както Шеварднадзе в Грузия, Гейдар Алиев в Азербайджан, Назарбаев в Казахстан след разпадането на СССР бе избран за президент през декември 1991 г. След това чрез манипулиран референдум си удължава мандата. А през 2000 година е преизбран. Седем години по-късно се кандидатира за трети мандат в противоречие с конституцията и естествено отново е избран. И така до днес управлява държавата авторитарно. Тежкото му състояние и напредналата му възраст - 78 г. очевидно ще разместят политическите пластове и ще предизвикат открита борба за власт и наследяване на поста му.