Първа копка на строителството на нов 24-километров участък от автомагистрала „Струма“  - между Кресна и Сандански - ще бъде направена утре. Символичната церемония ще бъде край с. Микрево, където е проектиран пътен възел „Струмяни“.

Лот 3.3 от „Струма“ се финансира от новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014-2020 г.) В участъка ще бъдат изградени 2 пътни възела - „Струмяни“ и „Сандански“, както и 25 големи съоръжения - мостове, надлези и селскостопански подлези.

Изпълнител на отсечката е консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“, „Пътстрой 92“, „Главболгарстрой“ и „Геострой“. Стойността на договора е близо 280 млн. лв. с ДДС.

За първата копка се очаква височайша делегация – регионалният министър Лиляна Павлова, шефът на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, депутати и кметове от района.

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че отварят тръжната процедура за технически проект и строителство на 16,3 км от магистрала „Хемус“ - от пътен възел „Белокопитово“ в посока Търговище. Индикативната стойност на поръчката е 133 млн. лв. без ДДС, а оферти ще се подават до 10 октомври.

На 7 юли бе обявена и поръчката за проектиране и изграждане на близо 10 км от „Хемус“ между Ябланица и Боаза в посока Велико Търново. А на 22 юли бе открита процедура за проектирането на 50-километровия участък от Боаза до бъдещата връзка с пътя Плевен - Ловеч.

Проектното трасе на магистрала "Хемус" от Белокопитово в посока Търговище.