Как кооперация на 6 етажа никне в Южния парк при разрешена кота корниз 10 м – или 4 етажа? Отговорът е – може, зависи кой си... И как на покрива й има мотокар.

Върху тези и други интересни въпроси ни обърнаха внимание група живеещи в квартал "Лозенец", по-точно „Жилищна група – Южен парк“ - джунгла от кокентни блокчета в зеленината до посолството на САЩ.

Срещу две новостроящи се кооперации на ул. „Осий Кордобски“ има жалба до регионалната ДНСК – Югозападен район, а също и до националната и до МРРБ.

Така изглежда "ниското строителство" с по-голям процент за зелени площи.

Устройствените параметри на жилищната група са с ниско (малкоетажно) застрояване и по-висок процент зелени площи и допускат кота корниз до 10 м, т.е. 4 етажа. В жалбата си хората от съседни кооперации пишат, че това правило - съгласно Закона за устройството на територията и застрояването на Столична община, „бие“ всички одобрени преди влизането му подробни устройствени планове. Но дори да се приеме, че разрешението за строеж е издадено при устройствен параметър - 12 м кота корниз, „сградата е допустимо да е с четири надземни етажа с възможност за един подпокривен или терасовиден етаж".

Какво обаче никне на практика.

Котата корниз (в зелено), надстроеният монолитен пети етаж (в кафяво) и никнещият метален шести (в червено).

На тази снимка много ясно се вижда къде са 10-те метра (оградени от нас в зелено) - до синия "фибран", докъдето законодателят е отредил да са стрехите в този квартал. Над това обаче е построен цял един "подпокривен" пети етаж (ограден в кафяво). И сега над бившите комини никне шести етаж (в червено).

Хората пресмятат не на шега, че като се сметне и наклоненият терен, блокът ще се извисява реално не на 10, а на повече от 15 м.

Строежът се осъществявал от „КРИТ“ ЕООД въз основа на разрешение за строеж от несъвсем скорошната 2007 г.

"След дълъг времеви период, в който не се извършваха строително-монтажни работи на строежа, към настоящия момент се предприеха действия по изграждане на шести надземен етаж над вече изграден пети подпокривен етаж на сградата", пишат жалбоподателите.

Те смятат още, че видимо отнякъде са влезли свежи пари във фирмата и това е възобновило работата... Както и казват, че изчезнала табелата на КРИТ като инвеститор. 

"Предвид всеизвестното затруднено финансово състояние на инвеститора „КРИТ“ ЕООД са налице и съмнения за качеството на строителните продукти, което допълнително застрашава конструкцията на сградата...

Нарушаването на правилата за конструктивна сигурност и безопасност на строежа създават съществена опасност за живота и здравето на всички живущи и преминаващи по ул. „Осий Кордобски“ и би могло да нанесе значими и непоправими вреди", пише още в жалбата до ДНСК.

Кооператорите молят още при констатиране на незаконно строителство веднага да бъде спряно изпълнението му, а то да бъде премахнато.

"Предвид нарушението на правилата за конструктивна сигурност и безопасно ползване на строежа, което създава опасност за живота или здравето на гражданите и предвид, че от закъснялото упражняване на Вашите правомощия може да последва значителна или трудно поправима вреда, молим и разчитаме на спешно спиране на строежа".

Какво казва ДНСК?

... Общо взето, че хората са прави и че металното надграждане е незаконно.

"По сигнала е извършена проверка... При проверката е установено, че в отклонение на одобрените проекти е изпълнена метална конструкция над покривната плоча на последния етаж... Предприемането на последващи действия относно отклоненията от проекта е в правомощията на общинската администрация".

Какво ще направи тя - предстои да видим.

На кого е КРИТ? Съседите са убедени, че са истина излизащите още от 2014 г. медийни публикации, че закъсалата строителна империя - или част от нея, е станала собственост на Красимир Георгиев - известен като Красьо Черния, заради лобисткия скандал в правосъдната система. Макар и не често, той самият идвал пред въпросните две блокчета и ги оглеждал свойски.

Официално в Търговския регистър обаче единственото прехвърляне е от известния през годините собственик Румен Иванов към сина му Ивайло Руменов Иванов.

Красимир Георгиев: Знам че има жалба, но не съм страна

Клуб Z се свърза и със самия Георгиев, който неволно получи навремето прякора си от едно изказване, че едно "черничко момче със златни ланци" управлява съдебната система.

На въпроса ни дали двата блока са негови и как ще коментира проблема с жалбата до ДНСК, той отговори:

"Няма как да имам мнение, защото не съм страна. Не, блоковете не са мои.  

Имам един апартамент долу на партера, но те са си на КРИТ - КРИТ си ги строи... Запознат съм, че има някакав жалба – не съм я виждал и не съм я чел, така че не мога да коментирам. Аз съм на морето".

На уточняващия ни въпрос той още веднъж повтори, че има собственост, но долу в единия блок и няма общо с оспорваните надстроявания.