Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза от парламентарната трибуна, че максималната разрешена скорост на магистрала може да се върне от 140 на 130 км/ч.

В отговор на депутатско питане той призна, че травматизмът по пътищата рязко е скочил за първото тримесечие на 2014 г. Министърът видя зад това две причини:

Решението на Върховния административен съд от 26 февруари, с което обяви електронните фишове от мобилни камери за незаконни и твърде високата за нашите условия позволена максимална скорост от 140 км/ч.

Според Йовчев след датата 26 февруари рязко е нараснал броят на нарушенията на скоростта. По темата МВР подготвя комплекс от мерки, за да се приведе Закона за движение по пътищата в съответствие, а дотогава патрулите ползват камерите като обикновени радари.

Също така "Пътна полиция" прави анализ на травматичността, причинена от високата пределна скорост и ако се наложи, ще бъде внесено предложение тя да бъде върната на 130 км/ч. Йовчев подчерта още веднъж, че това е и негово лично убеждение.

Максималната позволена скорост по магистрали бе вдигната на 140 км/ч по времето на правителството на Бойко Борисов, който е запален шофьор.