Театър, музика, кино и геният на Кристо завладяват Созопол за „Аполония“. От 1 до 10 септември жителите и гостите на морския град ще се отдадат на над 50 различни събития на няколко различни дестинации.

За почитателите на театъра предстоят няколко спектакъла – от 3 до 10-и в читалище „Отец Паисий“ ще се играят представления на Народния театър, театър „199“, „Зад канала“, Младежкия театър, „Сфумато“… Гвоздеят в програмата обаче е в последния ден, когато ще бъде представен „Пурпурният остров“, може би последната работа в театъра на режисьора Теди Москов (засега).

В литературното поле са подготвени представяния на близо 20 автори и книги – от поезията на Иван Теофилов, Марин Бодаков, Владимир Левчев и Илиян Любомиров, до прозата на Владимир Зарев, Ангел Игов и Георги Тенев.

Почитателите на родното кино ще могат да гледат някои от най-популярните нови филми – „Каръци“ на Ивайло Христов, „Жажда“ на Светла Цоцоркова, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова. Предпремиерно ще бъдат представени „Слава“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева и „Сняг“ на Венцислав Василев.

Може би най-пълноцветна е музикалната програма, разделена в няколко раздела. През дните на „Аполония“ на сцената на Амфитеатъра ще свирят, пеят и танцуват Биг бендът на БНР (солисти – Милица Гладнишка и Атанас Сребрев, диригент – Антони Дончев), JEREMY?, Поли Генова, ансамбъл „Филип Кутев“, Д2, Графа, „Фондацията“ и Бургаската филхармония (диригент – Владимир Джамбазов).

В Археологическия музей ще звучи само класическа музика. Сцена ООБ пък е посветена на джаза – там излизат Хилда Казасян с Михаил Йосифов, Джаз триото на Милен Киров, Теодосий Спасов, както и четворната дамска колаборация между Казасян, Белослава, Мирослава Кацарова и Андрония Попова – Рони.

Едно от най-интересните предложения на Празниците на изкуствата тази година ще се случи в Пътуващото лятно кино на БНТ. На 5 септември в Яхт клуб „Созопол“ от 20,30 ч. ще бъде показан филмът на журналистката Евгения Атанасова и режисьора Любомир Печев „Мост към Кристо“, който разказва за проекта „Плаващи кейове“ на Кристо и Жан-Клод в италианското езеро Изео. Входът за събитието е свободен, а екранът ще бъде разположен върху понтон, точно над морските вълни.

Веднага след него ще бъде представен и новият филм на Камен Калев „С лице надолу“.

Статията е от сайта Площад Славейков, където може да се види и пълната програма на "Аполония" 2016