ПЕТЪР ДИМИТРОВ

ЦСКА завърши сезона повече от добре – на второ място, далеч пред вечния враг „Левски“, което си е сериозен успех с оглед на кризата на „Армията“. Но първенството вече свърши, няма какво да отвлича вниманието от проблемите в клуба и те започнаха да лъсват.

Първо. ЦСКА се провали с акциите. Милион лева не звучат сериозно за клуб с такава фенска маса. Ръководството ще пуска втора емисия, но дори и тя да е успешна, провалът на първата показа, че „червените“ привърженици не са готови да помогнат на своя клуб. С известни изключения, разбира се, но като цяло ЦСКА все още е много, много далеч от испанския модел на управление, където на практика феновете притежават клуба. Без крупни инвестиции няма да стане.

Второ. ЦСКА продължава да се намира във финансов колапс. Рискът да се повтори драмата от 2008 г. изобщо не е малък, а надеждата все още не проблясва в дъното на тунела. Инвеститори няма, заплатите и премиите се бавят, само обещанията на Александър Томов валят като дъжда, които в последно време се изсипва над страната.

Трето. ЦСКА не гради отбор за бъдещето. Стойчо Младенов, който безспорно постигна невероятен успех с тези футболисти, продължава да залага на ветерани. Не се купуват млади и перспективни играчи, защото няма и пари за трансфери. Проблемите са навързани един с друг.

И на фона на всичко това змиите в „армейската“ градина отново започнаха да съскат! Сякаш ЦСКА си няма достатъчно проблеми… Томов захапа сдружението „ЦСКА Завинаги“ и неговия председател Александър Чакмаков, той пък от своя страна не остана по-назад и отвърна на удара. Накратко - става дума за пари. И за акции, но и те са с пари. И докато двамата Сашовци се карат и плашат със съд един друг, навлизаме в месец юни, предсезонната подготовка наближава, а като нищо тя може и да не започне. Защото в ЦСКА винаги изскача по някой проблем от храстите.

А дори не споменахме скандалите от последните дни между бивши легенди на клуба, които се "стреляха" по медиите. Не стана ясно само кой уцели и кой не уцели целта, а тя винаги е една и съща - клубът с четирите букви и петолъчката. Няма значение кой прав и кой крив. И Томов, и Чакмаков правят добри неща за клуба, но не е нужно да си мерят… инвестициите за пред медиите и обществеността. А да си стиснат ръцете и да продължат да правят това, за което в момента са в ЦСКА - да помагат в най-тежкия момент в историята на клуба.