Дипломати, бивши и настоящи политици, членове на Гражданския съвет на Реформаторския блок, интелектуалци Открито писмо по повод на тревожни тенденции във външната и европейската политика на Република България изпратиха отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателката на НС Цецка Цачева заради "тревожни тенденции в българската външна и европейска политика", заиграването с Турция и Русия и непремерени действия на изпълнителната власт. В текста никъде не се назовава Борисов като виновник за опасенията, но се казва в прав текст, че проблемите във външната ни политика, подкопаването на доверието в ЕС и НАТО и залитанията по посока на южната ни съседка или Москва са дело на събирателния образ "изпълнителна власт".

Според подписалите се, сред които са политиците и кандидат-президенти на РБ Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, спецът по Близък Изток и Турция Алекс Алексиев, първият преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, преподавателите Нели Огнянова и Димитър Бечев, бившият министър Христо Иванов, Красен Станчев, Илиян Василев, в последните седмици действията на представители на правителството "влизат в разрез с националния интерес на България и развитието ни като европейска демократична държава, чиито обществен модел, сигурност и икономическо развитие са гарантирани от ЕС и НАТО"

Според недоволните присъединяването ни към двата съюза е стратегическа национална цел от Възраждането насам, но "за съжаление мнозинството български политици възприемат принадлежността към ЕС и към НАТО като някаква мода, като в същото време продължават да следват старите, наследени от тоталитарната власт, модели на вътрешна и външна свързаност с чужди геополитически интереси. Те отхвърлят ценностите и стандартите на евроатлантическото семейство, които ограничават възможностите им да реализират модела на прехода и да прокарват политическата, икономическа и финансова свързаност с традиционните им партньори на Изток".

В писмото пише, че са допуснати "редица небалансирани инициативи в двустранните ни отношения с Русия и Турция, които имат откровено антизападна насоченост и могат да предизвикат тежки последствия за страната ни". Отбелязва се и медийната кампания в определени издания срещу принадлежността ни към ЕС и НАТО.

Значителна част от тези действия се маскират като загриженост за българските национални интереси, като безалтернативни действия, неизпълнението на които би довело до катастрофални последствия, дори „война на наша територия“!? Създаването на паника е добре познат предизборен похват. Но в сегашната кризисна ситуация, той ерозира доверието към България и застрашава реално сигурността ни, казват авторите на писмото.

Според тях е очевидно, че Турция "изнудва" ЕС с темата “бежанци срещу визи”, но определят ангажирането на Борисов "с каузата на рекетиращия е изключително опасна стъпка", безпрецедентна за дипломацията ни. 

Ако се поддадат на турския натиск сега, България и ЕС рискуват да отприщят серия стъпки на дългосрочен рекет от страна на Анкара занапред, заявяват инициаторите.

Според тях диалогът с Турция е важен, но темата с мигрантския натиск и за визовата либерализация следва да бъдат извадени от двустранния диалог София-Анкара и пренесени изцяло на европейско ниво.

Още по-притеснително е случващото се по отгошение на Русия и интересите й в Черно море и региона. 

Успоредно на кризисната ситуация в южната ни съседка, равнището на милитаризация на Крим и конфликтния потенциал в Източна Украйна са на непознати дори и от времето на Студената война равнища. На този фон, “умиротворителното” говорене за демилитаризация е друг пример за застрашаваща сигурността ни едностранна отстъпка. Най-лошото е, че този предизборен популизъм създава измамни представи в българската общественост за реалните рискове. Единствената защита на националния ни интерес срещу тези рискове е активна политика в рамките на НАТО, пишат авторите на документа.

Според обществениците е пълна илюзия, че съществуват изключителни възможности за посредничество и за двустранни договаряния с Русия и с Турция. Те са разтревожени и от "недопустимите флиртове, засягащи националната енергийна сигурност, като заявките за възобновяване на стратегически проекти с доказан и консумиран огромен негативен ефект като АЕЦ “Белене” и “Южен Поток“. Според тях това нанася щети върху репутацията на страната като надежден и предсказуем партньор в ЕС.

Предвид на всичко гореизложено, смятаме, че е от изключително значение в действията на официалните лица и в позициите на институциите ни България да се върне към защита на националния си интерес, с целия ресурс на ЕС и НАТО. Подобен подход е единственият възможен път към трайно решаване на миграционната криза, казват още авторите на писмото и обявяват, че ще започнат публична дискусия и настояват за "внимателно осмисляне на провежданата външна и европейска политика и за лоялното ни придържане към общите позиции на ЕС и НАТО, от които страната ни е неделима част.

На бъдещите дискусии и по време на президенската кампания, и след нея са поканени адресатите на писмото - президент, парламентарен шеф, премиер.

Настояваме важните решения във външнополитическа и европейска перспектива да се вземат след достатъчно информиран и балансиран вътрешен дебат, въз основа на общите принципи и насоки, произтичащи от участието на България в ЕС и НАТО, завършват обществениците.

Ето и пълният списък на хората, подписали писмото: Алекс Алексиев, Борислав Мавров, Борис Вунчев, Владимир Кисьов, Гроздан Караджов, Димитър Бечев, Илиян Василев, Красен Станчев, Нели Огнянова, Трайчо Трайков, Христо Иванов, Христо Христев, Юлиана Николова.