Основният говорител на "Даеш" (Ислямска държава - б.р.) е мъртъв. Той е починал в сирийския град Алепо, където в последните дни се водят ожесточени битки за контрол. Това съобщиха световните медии Би Би Си и Си Ен Ен, позовавайки се на съобщение на близката до терористичната групировка агенция "Амак нюз" (Amaq News).

От съобщението става ясно, че Мохамад Ал-Аднани е убит в Сирия. Според поддръжниците на "Даеш" той е станал "мъченик, докато е наблюдавал операцията по отблъскване на военните удари по Апело".

Ал-Аднани е един от най-дълго служилите и най-високопоставените хора в "Даеш", припомня Би Би Си. Той е най-известен с призивите си за единични наданения срещу Запада и безкомпромисната си риторика. Смятан е и за един от мозъците на терористични нападения в Европа. Последно през май месец е бил засечен негов разговор по телефона, в който е призовавал последователите на "Даеш" да извършват атаки на Запад.

Засега няма информация как точно е убит говорителят на терористите - дали при въздушни удари или в сухопътна операция. В разпространеното от "Амак нюз" изявление обаче джихадистите заплашват с отмъщение и насилие, съобщава още Си Ен Ен.

Според Си Ен Ен това е ликвидирането на най-високопоставения член на "Даеш" досега. През януари имаше информации, че Ал-Аднани е ранен при удари на коалиционните сили, начело със САЩ, които се борят с джихадистите в Сирия и Ирак.

Самият Ал-Аднани е първият човек, който обявява установяването на "халифат" в части от Сирия и Ирак. Това става през юни 2014 г. Той заявява тогава, че "Даеш" вече няма да е просто организация, а иска реално да управлява. Преди новината от днес правителството на САЩ беше обявило награда от 5 млн. дорала за информация за Ал-Аднани. Той беше смятан да следващия лидер на "Даеш", ако нещо се случи с настоящия -  Бакр Ал-Багдади. Според анализатори дори е смятан за по-опасен от лидера на групировката заради подозренията, че е човекът, който е държал връзка с клетките на "Даеш" зад граница", припомня още Си Ен Ен.