Кучетата разбират не само тона на хората, но и значението на някои думи, установи изследване, публикувано в престижния научен журнал ""Science", съобщи британският в. "Индепендънт".

За пръв път екип от учени в Унгария обучили 13 кучета да лежат доброволно и неподвижно в ядрено-магнитен резонанс. Това позволява да се наблюдава изключително точно какво става в техните мозъци, докато изследователите им говорят. И установили, че в сивото вещество на кучетата езикът се обработва по подобен начин като в човешкото, като дясната част възприема емоциите, а лявата - значението.

Само когато двете части на мозъка били на едно мнение за похвала, кучето реагирало наистина радостно.

"По време на възприемане на речта, човешкият мозък прави ясно разпределяне на задачите - лявото полукълбо има за основна задача да обработва значението на думите, дясното - да обработва интонацията. Мозъкът не само прави отделен анализ върху това какво е казано и как е казано, но и интегрира двата типа информация, за да стигне до общото значение. Нашите изследвания предполагат, че и кучетата могат да правят това с много подобен механизъм", обясняма водещия изследването д-р Атила Андикс.

В хода на изследването учените са казвали неща като "добро куче", "браво!", първо като похвала, после същите думи с неутрален тон, и накрая случайни думи и изрази с интонация на похвала. 

Скенерът показва, че лявото полукълбо на кучешкия мозък се активира, когато чуят думи, които имат смисъл за тях, но не и когато са случайни и безмислени. Дясното полукълбо се активирало, когато чували похвална интонация.

Но системата за възнаграждение - тази, която реагира на приятни усещания като галене, секс и вкусна храна - се активира само когато чуват похвални думи с похвална интонация. Единствено тогава са истински щастливи от похвалата.