ДОСТ ще се регистрира за президентските избори, но ще посочи кандидат само ако нито една от основните партии не представи такъв, който да отговаря на техните условия, каза лидерът на партията Лютви Местан в ефира на Нова телевизия. А условията са кандидатът да бъде евроатлантик.

"За нас фундаменталният въпрос, свързан с тези избори, е дали след изборите България ще има президент-атлантик, който ще продължи линията на г-н Росен Плевнелиев, като държавен глава с отчетлив евроатлантически профил", обясни Местан

Според него има един прост тест - ако кандидат-президент заяви, че трябва да се махнат санкциите на ЕС срещу Русия, той не е евроатлантик, защото санкциите са пряко следствие от анексирането на Крим.

"Санкциите са наложени заради Крим и не може политик да пледира за отпадане на санкциите, преди да са решени първопричините", обясни още той.

На въпрос как обединява евроатлантическите си нагласи с подкрепа на режима на Ердоган в Турция, Местан заяви, че България няма "национална" позиция по отношение на "Република Турция".

 "България има националистическа позиция, която се изгражда върху исторически митологеми", подчерта лидерът на ДОСТ. "В лицето на Турция трябва да виждаме натовски партньор, който генерира сигурност за България. Пледирам за отношения, освободени от исторически митологеми."

И допълни, че в лицето на Ердоган вижда първия турски президент, избран пряко и демократично от турските граждани. На въпрос как това се връзва с масовите арести от последните седмици, той отбеляза:

"Не вярвам вие и аз да сме по-компететни, например, от опозицията в република Турция. Вече месец и половина след опита за преврат няма пробив от общата позиция на управляващи и опозиция от характера на този опит за преврат и необходимостта от последващите действия."

Местан коментира и последното социологическо проучване - на "Маркетлинкс", според което той е българският политик с най-малко доверие.

"Въпросът е кой как чете социологическите проучвания. Видяхте ли имената на председатели на парламентарни групи? Не, защото ако бяха включени, те щяха да са на края на класацията. Аз вчера се заинтересувах защо отсъстват имената на тези лидери. Когато поисках от агенцията, не аз, хора от екипа ми, стана ясно, че има политици значително зад мен. Ясно стана, че е имало за цел да се внуши, че Местан е последен."

Той заяви, че приема като комплимент негативното мнение на определени хора:

"Неодобрението, особено когато е от страна на крайни националисти, на хора, които напоследък забелязвам в ролята на бесни каракачански породи, за мен това е комплимент, комплимент, че партията ни е истинска", каза той, но отказа да поясни кой е "бясното каракачанско куче".