„Промяна в статуквото в държавата“. С тези три думи кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев обяви целта, която го мотивира да се включи в битката за държавен глава. Той даде първото си интервю – пред бТВ.

Първото му посещение след евентуална победа – в Бюксел. Разширени президентски правомощия – не иска.

„В момента, в който подавам оставка като знак на несъгласие с политиката на правителството, е съвсем нормално да приема номинацията от опозицията“.

Ген. Румен Радев описа подробно как точно е получил предложението от Корнелия Нинова. Обаждането било шокиращо, той не познавал преди лидерката на БСП.

Завари ме на работното ми място“, обясни ген. Радев, който доскоро бе началник на Военновъздушните сили (ВВС) на република България.

Кандидат-президентът припомни, че „от 2 години водя една сериозна борба за оцеляване на българските ВВС. Не еднократно издигах глас в знак на несъгласие с водената политика от министъра на отбраната“.

Ген. Радев каза, че е работил за „суверенитет, оцеляване, достойнство“.

Явно хората са видели в мое лице човек, който има кауза“, обясни си генералът интереса на БСП към него.

Той обаче не отговорил веднага. И казал:

Това е сериозно решение, аз трябва да помисля. Предстояха ми други ангажименти. Когато ден след като пуснах моята оставка от авиобаза „Граф Игнатиево“ чух министъра на отбраната и премиера как тълкуват моята оставка и как коментират състоянието на ВВС, тогава вече реших“, обясни кандидатът.

Денят бил 2 август.

„Точно този ден ми се обади г-жа Нинова и аз казах: „Да, вътре съм, в играта съм“.

Ген. Румен Радев отрече да е подвел премиера Бойко Борисов, който припомни, че при предишната подадена оставка – през октомври 2015 г. - началникът на ВВС му казал, че няма да се занимава с политика. Генералът припомни репликите между Борисов и него от тогава:

„Борисов: Това да не е политически натиск?

Радев: Г-н премиер, с политика не се занимавам“.

Кандидат-президентът продължи: „Никога не съм се занимавал с политика, никога не съм се интересувал от това какво ще каже една или друга политическа сила. Винаги съм се интересувал от интересите на българските военновъздушни сили“.

Радев отрече да е кандидат на Георги Първанов, защото не само той, а повечето генерали в момента били получили званията си от този президент.

„Бях поканен от БСП, бях приет и от АБВ. Имах условие да не бъда въвличан в партийни междуособици и борби. Не приемам позицията аз да сватосвам тези партии. Моят диалог е с българите“.

Коментира и обвиненията на Татяна Дончева, че бил кандидат на „едно оръжейно лоби“:

„Ярък пример на безотговорността в политическото говорене. Г-жа Дончева свири на ненастроена цигулка в момента. Не ме ядосват подобни изказвания, забавляват ме“.

Бившият началник на ВВС не се отказва от изказването си, че охраната на българското въздушно пространство от самолети на страни-партньори от НАТО е „по-унизително от Ньойския договор“.

„Ние ставаме единствената държава в НАТО с авиация, която кани други държави и ще им плаща. Защо нас не ни канят и да ни плащат? Ние самите тръгваме да предаваме момчетата, които рискуват живота си и да нанасяме удар по тяхната мотивация.

Ние във ВВС правихме всичко възможно България да не загуби въздушен суверенитет. От загубата на въздушен суверенитет е една крачка до загубата на национален суверенитет“.

Ген. Румен Радев оцени позитивно ролята на президента Росен Плевнелиев като главнокомандващ, но го критикува за останалите му действия. „Той се е оттеглил преждевременно“, констатира кандидатът на БСП.