Вътрешното търсене ще е основен двигател на българската икономика в следващите 12-24 месеца, а при износа ще има умерено забавяне на растежа. Това се казва в доклад на изследователската компания „Индъстри уоч” след приключилите стрес тестове на банките и очакванията за облекчаване на кредитирането.

Експортът беше главен фактор за възстановяване на икономиката в периода 2010-2015 след световната криза. За последните пет години брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал със 17% в номинално изражение. За същия период износът се е увеличил с 45% (по текущи цени), докато крайното потребление е нараснало с 13%.

От края на 2015 г. обаче структурата на ръста на БВП се променя и националната статистика отчита засилване на вътрешното потребление. По този повод от „Индъстри уоч” развиват следния сценарий за икономическата среда в следващите 1-2 години:

-    нетен приток на чужд капитал към България (преки инвестиции и кредити);

-    оживление в банковото кредитиране за предприятия и домакинства;

-    запазване на ръста на заетостта и доходите;

-    липса на вътрешни и външни шокове, включително политически.

За отделни бизнес сектори ще има значителен положителен ефект, ако тези очаквания се сбъднат. Пълен обрат се прогнозира за строителството, транспорта и операциите с имоти, които бяха сред най-тежко засегнатите от кризата. Сега прогнозата за строителния сектор е за бърз ръст, а за другите два – умерен ръст.

Другите отличници ще са "Търговия на едро и дребно с автомобили", "Търговия на дребно с нехранителни стоки, вкл. горива" и "Складиране на товари". С умерено темпо ще се развиват финанси и застраховане, производство на мебели, далекосъобщения, хотелиерство и ресторантьорство, ремонт на машини и оборудване.

В експортноориентираните отрасли ще продължи бързото развитие при производството на автомобили и части, както и дейностите по информационни услуги и технологии.

От „Индъстри уоч” отбелязват и 4 икономически сектора, при които е възможен спад в следващите 1-2 години, заради по-слабата динамика на износа. Това са: добивната промишленост, производство на основни метали, на изделия от минерални суровини и химическата индустрия.