Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че Русия, Турция, Германия и САЩ вече не са велики сили за България. Кънев каза това в словото си пред парламента по повод новия политически сезон като поясни, че говори от името на онези депутати от Реформаторския блок, които са в опозиция.

"Непростимо е управляващите да се поддаваме на страхове в името на дребни предизборни ползи. И основните носители на властта и лявата опозиция се държат все едно ЕС и НАТО са минало. Възприемат стратегия на поведение на едностранни отстъпки, която дори управниците преди век са отхвърлили", каза Кънев.

И припомни как през 1883 г. българска делегация отива да поздрави новия руски император Алексанър III и изразява благодарност към Русия. На което външният министър Сазонов отговаря, че благодарност изпитват и животните.

"Това е отношението, което малката държава получава, когато се държи като малка държава. Отхвърляме и примирението, с което приемаме за даденост отделни позиции на водещи европейски държави. Не само Русия и Турция, но и нашите съюзници Германия и САЩ не са велики сили. Не се изисква политика на търсене на баланс. Да търсим защита на българския интерес от позиция на членове в ЕС и НАТО. Егоистична позиция на водещи техни държави не винаги отговаря на нашите очаквания. Трябва да имаме активна политика в ЕС и НАТО и умело организиране на мнозинства и блокиращи квоти в рамките на съюза", каза Кънев.

Той припомни, че България посреща този сезон в среда на международна нестабилност - ЕС е в криза, дълговата криза разклатила еврозоната, а Брекзит създаде прецедент.

"Опитът за преврат за в Турция, последвалите ответни реперсии създават преки рискове за националната сигурност, подронват доверието в НАТО. Има тежка, непозната милитаризация на Крим и Украйна и арогантно и настъпателно поведение на руската федерация", каза Кънев.

И припомни, че от 10 години България не е истински член на ЕС

"Имитациите на реформи в България водят до имитация на солидарност от партньорите ни", заяви Кънев.

Малко по-късно секретарят на парламентарната група на реформаторите Димитър Делчев заяви, че мнозинството от депутатите в група не подкрепят декларацията, прочетена от Кънев.

"Няма нужда да си правим номерца кой да излезе на трибуната. Радан Кънев искаше да изрази мислите си, но по-голямата част от РБ смятаме, че това правителство прави стъпки за реформиране на сферите образование, здравеопазване, икономика, отбраната и другите важни сектори", каза Делчев.

Според него блокът е все по-близо до излъчване на единна кандидатпрезидентска двойка. Делчев заяви, че сериозните кандидати са трима - проф. Велислав Минеков, ген. Съби Събиев и Трайчо Трайков и допълни, че РБ може да стигне до балотаж.

Приоритети на РБ през новия сезон са борбата с корупцията, подобряването на икономическата среда, образователната и здравната реформи, отбраната и сигурността. Делчев добави също, че в групата няма различия по отношение на топ приоритета на РБ, който е приемането на Закон за борба с корупцията.