Мислите, че заглавието е изписано на кирилица? Това е илюзия. Заглавието е изписано на латиница, само с главни букви, защото преди три години така се появи на Стената на Роджър Уотърс по време на концерта му на националния стадион Васил Левски. Това е историята на една дума от 7 букви, която за кратко разтърси България.

 

Имам хоби/работа – да бъда гид на повечето от музикалните звезди, които идват в България. През последните близо 20 години съм посрещал, обгрижвал и изпращал величията на музикалната сцена, които са били тук. AC/DC, Металика, Мадона, Пърпъл и т.н. – списъкът може да продължи почти безкрайно… Но най-незабравимото ми преживяване беше преди точно три години. Тогава правех кафе пред Парламента, живеех в палатка пак там и се наложи да се откъсна от Протеста, за да бъда гид на Роджър Утотърс. Няма нужда да обяснявам, че това бе сбъдната мечта – не само да видя шоуто (истината е, че го гледах в Италия, тук бачках и нямаше как да го видя), но и да се срещна и говоря с Роджър.

Титанична личност, оказала огромно влияние върху световната музикална история, а и не само. Защото за него музиката е нещо повече – комплексно светоусещане. Човек, който в творческите си търсения бе стигнал до майор Томпсън – британски комунист, загинал в България, чийто гроб посетихме, за да заснеме как над гроба му чете историята на живота му… Това посещение прогагандната машина на БСП се опита да превърне в опорна точка и там им беше грешката.

Роджър много се ядоса, че личната му визита бе обезпокоена от присъствието на партийни функционери (Янаки Стоилов и компания) и сам започна разговора за протестите. Беше чел и знаеше за какво протестираме, но се оказа че мениджърите му го бяха предупредили да не се намесва по никакъв начин. Изрично му бяха казали да не произнася Resign! (оставка).

Това разбира се само го направи по-любопитен и на вечерята преди концерта настоя да направи нещо за Протеста. Коментирахме, че ще държи реч на български за държавния тероризъм и той попита дали да не завърши речта си с ОСТАВКА. След малко уточнения срещу кого точно протестираме и чия оставка искаме, режисьорът каза, че се сеща за по-добър момент – след въпроса “Mother, should I trust the government?” (Мамо, да вярвам ли на правителството). Роджър попита: „Да го кажа тогава?“, отговорих, че не е нужно да го казва – може да го изпише. „Ама нямаме кирилица…“ беше реакцията му. Казах, че не е необходима, поисках телефона му и с главни букви на латиница написах „OCTABKA“. Той попита може ли да се раздели на три части, защото оригиналният отговор на Стената е “No fucking way” и трябва да бъде заместен. Отговорих, че точно така го скандираме… Той го прати на програмистите, които работеха на стадиона и останалото е история…

* Снимки: От фейсбук профила на Евгени Димитров (Булфото). Цялата галерия можете да видите тук.

Разказът е от Терминал 3, откъдето го публикуваме с разрешение.