Срещите на премиера Бойко Борисов с турския премиер Бинали Йълдъръм и турския президент Реджеп Ердоган са правилно решение. Така лидерката на ДБГ Меглена Кунева защити пред бТВ министър-председателя от критиките, които той получава напоследък за визитата си в Турция. 

"Жан-Клод Юнкер каза, че е трябва да се говори за визова либерализация. Каза го преди Бойко Борисов да отиде в Турция, каза го с тези думи и когато седмица по-късно премиерът посети съседна на собствената си държава, той беше атакуван от собствената си страна. Това е крайно нездраво – няма как да не говорим със страна, която е наш съсед”, добави вицепремиерката и министърка на образованието.

Според нея пък обвиненията, че Борисов върши куриерската работа на ЕС, са "злобни и неверни". 

"Това, че отиде в Германия веднага след разговорите в Турция, не оставя съмнение за ориентацията на България", отбеляза Кунева.

Според нея Радан Кънев греши в оценката си, че България променя своята външнополитическа ориентация. 

"Аз съм против хората да бъдат използвани. Не смятам, че е правилно да се използва президента Росен Плевнелиев, за да узурпираш неговия образ и по този начин да декларираш политическите си позиции”, каза още тя.

И продължи с критиката към съпартиеца си:

"Единственият, без когото Реформаторският блок оцеля, е Радан Кънев. Блокът продължава да работи, ние продължихме да печелим избори. Кънев просто се изолира, след което се върна при нас”

Присъствието на депутата от РБ Касим Дал на митинга в подкрепа на Ердоган в началото на месеца обаче не влияе на решенията в коалицията, това си е лично техен партиен въпрос, разясни вицепремиерката.

Кунева защити и всички министри на РБ - Николай Ненчев (отбрана), Петър Москов (здравеопазване) и Божидар Лукарски (икономика).

Кунева отбеляза, че ако всяка партия в Блока има свой кандидат-президент, няма да има общ. И призна, че има "достатъчно добри" кандидати, и не може да избере един.