Барак Обама и Владимир Путин ще се срещнат в Китай в рамките на форума на Г20. Двамата ще разговарят на 4 или 5 септември.

"Естествено е, че в рамките на съмита на 20-те най-развити държави в света, президентите на Русия и на САЩ Путин и Обама ще се срещнат, това е традиция", заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той припомни за миналата им среща също по време на форум на Г20 в Турция.

Обама и Путин разговарят в Анталия на срещата на Г20 през миналата година. Снимка БГНЕС

Двамата говориха дълго време, уединени в дъното на коридора на един от хотелите.

"Тогава стана така: двамата взеха общо решение и сами се договориха къде е как да се видят", обясни гласът на Путин. "Така че и сега е сигурно, че ще разговарят, а какви решения ще вземат - ще видим", допълни Песков, цитиран от ТАСС.

И сега Обама и Путин сами ще определят формата на срещата - само на четири очи, в присъствието и на съветници или дипломати - те ще решат.

Според кремълския говорител това ще им даде възможност да обсъдят различни въпроси от двустранно и международно естество. Същото заяви и заместник помощника на американския президент по въпросите на националната сигурност Бен Рос:

"Разчитаме на среща за обсъждането на много въпроси".

Последната среща между двамата лидери бе в края на годината в Париж на форума за климатичните промени. След Китай Обама и Путин ще могат пак да се видят в средата на ноември на съмита на страните от Азиатско-тихоокенското икономическо сътрудничество. Това вероятно ще бъде последната среща между двамата, защото тогава вече ще има избран нов президент на САЩ, а Обама ще излезе от Белия дом на 20 януари догодина.

Президентът Обама ще има още много разговори в Китай, но може би най-интересен след този с Путин ще бъде диалога му с турския президент Реджеп Ердоган. Това ще бъде първото ви-з-а ви между двамата след неуспешния опит за преврат в Турция.

Путин също ще се види с Ердоган. Освен това той за първи път ще разговаря и с Тереза Мей, новата премиерка на Великоритания след референдума за излизане на Острова от Евросъюза.