Устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците е променен с решение на Министерския съвет днес. Целта е "оптимизация на процедурата по разглеждане на молбата за международна закрила, както и с предвидената възможност за временно настаняване на кандидати за международна закрила в център на ДАБ от затворен тип", поясниха от правителството.

Иначе казано, центровете стават почти затвори.

Преди 2 дни в свои изявления вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова каза, че се работи по въпросното преобразуване в закрит тип, "за да има по-голяма дисциплина и сигурност в тях".

Коментарът й дойде след поредния масов бой в бежанския център в Харманли, където редовно има ексцесии предимно между афганистанци и сирийци, които имат взаимна непоносимост. Освен това - заради напълно свободния режим настанените вътре често излизат из града, където злоупотребяват с алкохол, който досега им е бил забранен като мюсюлмани.

Министър Бъчварова обясни, че реорганизацията ще започне именно от центъра в Харманли.

"По-важното е, че ще променим организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти”, посочи тогава министър Бъчварова. Тя обясни, че има и друг план - бежанците да бъдат настанявани по отделни националности, защото съществува разлика в поведението им. 

Тя също така намекна за промени в "характера на мигрантския поток".

Само преди 10-ина дни и главният секретар на МВР Георги Костов предупреди, че се е променил както произходът, така и профилът на мигрантите:

"Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия... Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на  потенциален военен конфликт  – все факти, които трябва да получат обществено достояние, така че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция".