Изявленията на германския комисар в Еврокомисията не са нищо друго освен "културен расизъм", коментира турският министър по европейските въпроси. Острата реплика бе по повод вчерашното изявления на Гюнтер Йотингер, че "докато Реджеп Ердоган е президент, Турция няма да влезе в Европейския съюз".

Юмер Челик направи изявлението по Анадолската агенция. Той критикува и изказвания на Федерика Могерини, външния министър на Евросъюза.

"Има насочен пистолет срещу нас, а те призовават за спокойствие. Значи те не са на наша страна, след като зоват за спокойствие към онзи, който се опитва да ме убие", разясни Челик очевидно визирайки коментарите и призивите от страна на европейски дипломати след неуспешния опит за преврат. Както е известно Федерика Могерини скоро ще посети Турция.

"Ние нямаме нужда от пари. Турция не е държава, която може да бъде изнудвана. Така че заплахите, че Брюксел няма да ни даде обещаните евро са просто саботиране на процеса за присъединяване на Турция към Евросъюза", отбеляза министърът по повод изявлението преди време на комисаря по разширяването Йоханес Хан, че Европа няма да даде на Анкара средства за справяне с положението в бежанските лагери край границата със Сирия.