Турският вицепремиер с ресор икономика Мехмет Шимшек покани технологичния гигант Apple в Турция, след като ЕК отсъди, че компанията в Купертино дължи 13 млрд. евро данъци на Ирландия.

"Apple трябва да се премести в Турция. Ще се радваме да дадем по-щедри данъчни облекчения. Няма да ви трябва да се занимавате с бюрокрацията на ЕС", пише Шимшек в туит.

Apple ще обжалва решението на Комисията, обяви вчера в открито писмо към европейските инвеститори шефът на компаният Тим Куук.

След близо тригодишно разследване, комисията заключи, че Ирландия е представяла незаконни данъчни облекчения на могъщия американски производител - само 1% данък печалба през 2013 г. и 0,005% през 2014 г. Повечето фирми в Ирландия дължат 12,5% корпоративен налог.

Ирландският финансов министър Майкъл Нунън заяви, че е дълбоко несъгласен с решението.

Тим Куук каза още:

"В ядрото си, случаят на Комисията не е за това колко ще плаща Apple като данък, а кое правителство ще прибира парите. Данъците за мултинационалните компании са сложни, но има един фундаментален принцип, признат по света: Печалбите на една компания се таксуват там, където се създава стойността. ЕК променя това правило със задна дата."

Ирландските данъчни закони за корпорациите са гъвкави, но според ЕК в случая се дава нечестно предимство на една компания.