Началният капитал е пречка за много хора с перспективни бизнес идеи в областта на новите технологии. Възможности се намират, макар и трудно. Вариант за финансиране е Националният иновационен фонд, който преди дни обяви прием на проектни предложения.

Структурата към Министерството на икономиката дава до 500 000 лв. безвъзмездна помощ за научно-изследователски проект, а бюджетът за тази година е 5 млн. лв.

Интересно е, че субсидии ще се дават не само за фирми от сектор „производство”, които разработват ново оборудване, части, компоненти, системи и високотехнологични продукти.

По-интригуваща за прохождащите предприемачи е областта „Информационни и комуникационни технологии и информатика”. Внимателният прочит на подобластите показва, че там е възможно се роди българският Марк Зукърбърг с гениална идея в стил „фейсбук”. За какво по-конкретно ще се дават пари:

-    използване на нови възможности във връзка с аутсорсинг и ИКТ базирани услуги и системи;

-    уеб, хибридни и native приложения, уеб базирани приложения за създаване и експлоатиране на нови услуги и продукти;

-    „облачни” технологии, управление на данни (Big data), грид технологии (използване на компютърни системи на различни локации за по-бързо решаване на определена задача).

-    езикови технологии;

-    безжични сензорни мрежи и комуникации;

-    3D дигитализация и визуализация;

-    информационни и комуникационни подходи в творческите индустрии, медицина и машиностроене, вкл. дигитализация на културно-историческо наследство, развлекателни игри.

Не си мислете, че с проект за обикновен интернет сайт ще вземете финансова помощ по държавната програма. Трябва да присъстват елементите на новаторство, софтуерно инженерство, предоставяне на нови услуги.

В последните години млади български компании завоюват глобални позиции в създаването на уеб технологии и мобилни прилжения. Например, едно от най-сваляните приложения за отваряне на текстови и PDF-файлове е OfficeSuite. То е разработено от българи („МобиСистемс”) и е свалено от над 200 млн. потребители в цял свят.

Предложенията ще се подават в Националния иновационен фонд от 30 септември до 31 октомври 2016 г. Максималният размер на помощта е 80% от направените разходи по проекта.