Искате детето ви да се влюби в четенето и да избира книжките си с отношение? Искате да се научи как да обича и пази природата и защо е важно да събира отпадъците разделно? И двете неща да се случват, докато се забавлява, танцува, оцветява? Сега е моментът.

Четвъртото издание на кампанията „Стара хартия за нова книга“ идва заедно с приготовленията за новата учебна година през септември. От 2015 г. инициативата е национална, а сега тя ще се проведе в София и в градовете Хасково, Варна и Русе. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки.

Условието е лесно - всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от партньорите на празника.  Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

"Клуб Z"  тази година също е медиен партньор на инициативата.

Събитията от кампанията започват в Хасково на 10 септември от 10.00 до 14:00 ч. на сцената на пл. „Свобода“ в рамките на седмицата на празниците за деня на града.

„Стара хартия за нова книга“ ще се проведе в София на 11 септември от 10.30 до 19.00 ч. на бул. „Витоша“ пред Книжен център „Гринуич“ под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и ще е част от Културния календар на столицата.

Кампанията ще е във Варна на 17 септември от 10.00 до 14.00 ч. на входа на Морската градина в рамките на фестивала „Funcity+“ и в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица.

Последната спирка на "Стара хартия за нова книга" ще е в град Русе на 18 септември от 10.00 до 14.00 ч. на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата.

И четирите празника са организирани от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

В програмата на четирите събития ще има и театър, и забавления. Децата ще могат да гледат екопостановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Ще има забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители, с музика, танци, игри и предизвикателства. За настроението в следобедните часове ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави.

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година е Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ“. А децата, участвали в празника, ще имат възможност да спечелят покани за гала премиерата в София или билети за филма в останалите градове в страната.

Средствата от събраната стара хартия в четирите града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. Над 9 300 деца се включиха в трите издания на инициативата досега. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета. 

През 2015 г. акцията стана национална с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда и опазването на природните ресурси.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

* Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films.

Медийни партньори са NOVA TV, clubz.bg, ploshtadslaveikov.com, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com.