Председателят на БСП Сергей Станишев съобщи, че няма да се отказва предварително от мястото си в Европейския парламент (ЕП), защото имал работа там. Пред репортери в Народното събрание той обяви намерението си да напусне ЕП на първата му сесия на 1 юли и да се върне да продължи работата си като депутат в България.

Обаче...

Според Акта за избиране на представители в Европейския парламент, "мандатът на обявените за избрани кандидати започва да тече от откриване на първата сесия след всяко произвеждане на избори за членове на Европейския парламент". Т.е. ако Станишев присъства дори само на първото заседание, то той де факто ще бъде евродепутат за кратко.

             Д-р Христо Христев

"Този Акт предвижда общите условия за провеждане на избори за членове на Европейския парламент. Изрично е посочено, че член на ЕП не може да бъде лице, което е член на национален парламент на държава членка", коментира пред Клуб Z д-р Христо Христев, главен асистент по право на Европейския съюз в Софийския университет "Св. Климент Охридски".   

Ако Сергей Станишев наистина извърши това, което заяви, той ще трябва да напусне Народното събрание. Има обаче и втора хипотеза - всеки избран за евродепутат има право не по-късно от 7 дни преди първото заседание на ЕП да заяви, че се отказва от мястото си. Тогава мандатът му няма да бъде започнат и няма да има противоречие с депутатското му място в България. Въпросът обаче е ще успее ли при това положение Станишев да свърши работата, която имал да свърши в Брюксел.

И пак Пеевски

Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) не събра необходимото мнозинство от 2/3, за да обяви имената на избраните и "възникване на мандата на член на Европейския парламент". Едни юристи цитират решение на Конституционния съд, според което мандатът възниква от датата на избора, други цитират европейския Акт, според който мандатът ще започне чак на 1 юли.

Още в изборната нощ Делян Пеевски обяви, че не иска да бъде евродепутат:

"Евродепутатството не е самоцел за мен. След това, което направиха нашите структури, аз чувствам за свой морален дълг да бъда дълги години до тях и затова ще отстъпя моето място в Европарламента на Искра Михайлова и ще я оставя да се бори за интересите на държавата в Брюксел, нещо, което аз ще продължа да правя в България."

Пеевски е внесъл в ЦИК заявление за отказа си. Това обаче не бе достатъчно за комисията, за да обяви имената на избраните и да замести неговото с това на Искра Михайлова. На практика ЦИК прехвърли въпроса към ЕП.

"Ако приемем тълкуването на ЦИК за вярно, това означава, че Пеевски и Станишев трябва да встъпят и да си подадат оставките пред парламента. Но те, за да встъпят, трябва да се откажат от мандатите си в националния парламент", казва д-р Христев.

Казусът раздели ясно ЦИК по политически признак - представителите на БСП, ДПС и "Атака" са на позиция, че трябва да прехвърлят въпроса към Брюксел, докато представителите на ГЕРБ и "Синята коалиция" настояват за ясна позиция на комисията.

Остават няколко часа до крайния срок - 19 ч, когато ЦИК трябва да обяви имената на избраните за евродепутати.

Пеевски за втори път е изправен пред риска да загуби мястото си в Българския парламент. На 14 юни миналата година той бе избран за председател на ДАНС, но след масови протести парламентът отмени избора си. Тогава Конституционният съд реши, че Пеевски не е встъпил в длъжност в ДАНС и затова мандатът му като депутат не е бил прекратяван.