Виновен ли е игуменът (и единствен монах) на Кладнишкия манастир отец Рафаил за това, че не е окосена тревата и че вътре е запуснато. И това - защото е постоянно във фейсбук и по тв студия. Или напротив - местен лидер на ГЕРБ репресира духовника, като свиква срещу него псевдонародни протести, защото калугерът не позволил определени фирми да правят ремонт след земетресението през 2012 г.

Около тези два възможни полюса се върти избухналата дискусия за монаха, който безспорно обича тв изявите и често предизвиква полемики в обществото с изказванията си.

Всичко тръгва от публикация в "Дарик нюз" от 25 август "Кладнишкият манастир на път да се превърне в бунище", включващ снимки от фейсбук групата "Да съхраним Кладнишкия манастир "Св. Николай Мирликийски".

Кадрите говорят сами за себе си.

Потребителят - Иван Станков, пусна и този колаж от няколко снимки - как кучета влизат в храма и се мотаят около иконостаса

Обвиненията са, че дворът е обрасъл, а в помещенията е безпорядък от мебели и съдове, като част от стаите са и с разрушени тавани. Повече от половин година никой не се грижи за светата обител, алармират недоволни жители от Кладница.

Съвсем видно е, че някъде дори има планини от неизмити съдове. 

А що се отнася до автора им Иван Станков - той е местният лидер на ГЕРБ, пише сайтът "Двери".

Още след 2012 г. - когато пернишкото земетресение влоши състоянието му, от манастира обявиха, че се нуждаят от средства за възстановяване на щетите. 

"След публикации в медиите за нанесените поражения на манастирските постройки (през 2012 г.), в дарителската сметка бяха постъпили 5 хил. лв. за укрепване на сградите, за ВиК-инсталацията, а отделно от това - мъж дари средства за възстановяването на храмовата порта. Йеромонахът е получил и покана от Министерството на културата да кандидатства с проект за реставрация на иконите", твърдят недоволстващите.

Както е модерно, вече има и няколко подписки.

Едната е събирана от хора под сигнал за окаяното състояние и лошото стопанисване на манастира, която те ще изпратят до Светия синод за вземане на мерки, съобщи още "Дарик".

Отец Рафаил обаче обяви, че приходите на манастира са нищожни, защото той отслужва кръщенета, панахиди и венчавки без пари и разчита на дарения.

Защитаващите отеца обявиха, че става въпрос за репресия на "една партия" срещу него, защото имал различни от техните виждания за това - чии фирми да поемат възстановяването на обителта, след като пари за това има.

В подкрепа на Рафаил бе организирана подписка (дори две).

Сред откритите поддръжници на Рафаил са още кръгът богослови около проф. Калин Янакиев и проф. Иван Желев и сайтът на последния "Двери". Именно в "Двери" днес излезе и контраматериал "Подготвят смяната на игумена на кладнишкия манастир".

"Общоселско събрание се е провело тази вечер в Кладница, (селото се намира на около 20 км от София, Южна Витоша), на което е била обсъдена и решена смяната на игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил. Събранието е било свикано от местния лидер на ГЕРБ Иван Станков... Активните действия срещу о. Рафаил започнаха преди няколко седмици и са свързани с финансови интереси около ремонта на манастирския храм, пострадал от земетресението през 2012 г., както и с заради социалната и църковно-обществена дейност на игумена, четем още там", четем там.

Публикува се и поканата за общоселско събрание, подписана наистина от Иван Станков. "Двери" тъврдят, че Станков вече имал и свой фаворит, когото довел.

След като напомнят, че смяната на игумен не се извършва от общоселски събрания, от сайта завършват с думите, че "има основания да се смята, че смяната на игумена се подготвя с подкрепата на Софийска митрополия", без да става ясно на какви източници се позовават.

В негова подкрепа се появи дори и невиждан досега жанр - християнска видеосатира.