Висшите чиновници и членовете на политическите кабинети да нямат право да получават възнаграждения извън тези, предвидени по закон, парите за представително облекло да се ограничат, да нямат право да участват срещу възнаграждения в бордове на държавни фирми, нито да взимат "бонуси". Такива промени в Закона за администрацията са внесли депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, колежката им от ДБГ Бойка Маринска и Методи Андреев от ГЕРБ. Мотивът - това е продължение на т.нар. административна реформа от 2012 г. 

Според депутатите поправките ще засегнат всички административни шефове – заместник-министри, председатели на държавни агенции и комисии, изпълнители директори на агенции, ръководители на държавни институции, политически кабинети.

„Това е естествено продължение на законодателната ни инициатива за поставяне на таван на възнагражденията във всички регулатори. До нас достигна сигнал, че административни ръководители системно си отпускат по още една заплата, а понякога и повече, например като средства за представително облекло. Тази практика е меко казано неуместна и трябва да бъде прекратена в най-кратки срокове. Вярвам, че нито един представител на властта не може да се съгласи с този произвол“, заяви Петър Славов.

Затова в специалните закони за различните регулатори - Комисията за финансов надзор, енергийния регулатор, комисията за защита на конкуренцията и т.н., предлагат да се запише, че максималната сума годишно, която може да се отпуска за дрехи, е 50% от месечното възнаграждение на съответния висш чиновник.

Депутатите предлагат още в закона да се разпише изрично, че началникът на политическия кабинет, парламентарният секретар, говорителят и съветниците към кабинетите на министрите не могат да получават пари от участие в бордове и ще декларират имотното си състояние. Освен това те ще бъдат длъжни да декларират имуществото си, наравно с министри, заместници и останалите хора на изборни длъжности или висши държавни служители.

Друго предложение е да се въведе поне 3 г. стаж за висшите чиновници, каквито изисквания има за държавните служители в администрацията. 

Специална точка има за членовете на Комисията за разкриване на конфликт на интереси - предложението е да декларират участие и членство в "неформални общества" и организации, например масонски ложи.