Точно преди една година по повод бежанската вълна на годишната си пресконференция за германски и чужди журналисти канцлерката Ангела Меркел изрече: “Ще се справим!

Пред “Зюддойче цайтунг” тя споделя, че и сега би повторила същото, но признава за по-ранни грешки, които Германия е допуснала.

“И ние, германците, прекалено дълго игнорирахме проблема. Още през 2004 и 2005 г. пристигаха много бежанци, но ние предоставихме на Испания и на други държави по външните граници на ЕС да се оправят сами”, казва Меркел с нотка на покаяние.

Тя признава също, че дълго време Берлин се е противопоставял на извършването на крайно необходими реформи в ЕС. И още: навремето Германия е отхвърляла не само идеята за пропорционално разпределяне на бежанци в държавите от съюза, а и обща отговорност по опазването на външните граници. Тогава в Берлин се смятало, че това би довело до посегателство срещу национален суверенитет.

“След многото бежанци, които приехме по време на войните в Югославия, Германия беше изключително радостна, че сега предимно други трябва да решават проблема. Това е погрешно”, признава канцлерката.

По повод последните терористични удари в Европа, включително в Германия, Меркел проявява пълно разбиране, че те са провокирали тревога и загриженост. Оказало се, че и сред бежанците имало такива, които не пристигали с открити намерения. Точно това изправяло интеграцията пред още по-големи предизвикателства. Канцлерката обаче е категорично против да се търси пряка връзка между бежанци и терор:

“Просто е погрешно да се смята, че тероризмът бил пристигнал заедно с бежанците. Той беше осезаем и преди това, предимно чрез потенциални ислямистки джихадисти, които са под непрестанно наблюдение.”

Меркел си навлече доста критики с изреченото от нея преди година, повтаряно и до днес: “Ще се справим!”

Пред “Зюддойче цайтунг” тя признава, че и през ум не й е минавало какво въздействие ще имат тези думи:

“Ако преди това (пресконференцията – б. в.) ме бяхте попитали, дали предварително съм си записала определено изречение, което ще бъде непрестанно цитирано, щях да ви уверя, че няма подобно подготвено изречение. По време на пресконференцията (преди 12 месеца) го изрекох по дълбоко вътрешно убеждение и то с пълното съзнание, че пред нас е трудна и голяма задача. Бях наясно, че трябва да се преодолеят много препятствия и страхове.”

Попитана дали използва въпросното изречение и спрямо личните си сътрудници, тя отговаря: “Естествено! Всеки, дали на работното си място или в личния си живот, се изразява така, когато става дума да се залови за работа и да я свърши.”

Меркел е убедена също, че и при успешна интеграция на стотици хиляди бежанци Федералната република няма да се промени съществено:

“Германия ще си остане Германия с всичко онова, което ни е мило и скъпо.”

Промени щели да настъпят, но това било нормално за една страна, която се е променяла още от създаването си. Германия обаче никога нямало да се раздели с ценностите и основните си принципи, които я правели привлекателна:

“Те се коренят в нашата либералност, в демокрацията ни, в нашата правова държава, в изключителната ни привързаност към социалното пазарно стопанство, което посредством икономическата си мощ подава ръка на най-слабите.”

Канцлерката призовава за въздържание и умереност спрямо агресивни спрямо чужденци хора. В такива времена, като днешните, поне политиците трябвало да се изразяват с мярка.

Попитана какво е мнението й за вицеканцлера и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел, който наскоро показа среден пръст на група десни радикали и съжали, че не използвал и двете си ръце за жеста, Меркел е лаконична: “Всеки има свой подход.”