Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е уверил днес премиера Бойко Борисов, че ще иска единно европейско решение в помощ на България във връзка с бежанската криза, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата разговаряли по телефона по инициатива на Туск, за да се обсъди темата преди срещата на държавните и представителните ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември.

Премиерът е информирал председателя за проведените разговори в Турция с президента Ердоган и министър-председателя Бинали Йълдъръм, както и обсъжданията в широк формат с домакин германската канцлерка Ангела Меркел. Туск похвалил Борисов за "активната дипломация", съобщават от МС.

Борисов е представил актуалната ситуация по границата ни и мерките срещу навлизането на нелегални емигранти. Той е потвърдил позицията си, че ЕС и Турция трябва да постигнат съгласие.

"Лично съм убеден в думите Ви и съм готов да съдействам и помогна, за да се постигнат практически резултати. За нас България е важен партньор и разчитаме на Вашата преценка като министър-председател", казал в разговора Туск.