Премиерът Бойко Борисов сменя Меглена Кунева като национален координатор за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет. Така не Кунева, а Борисов ще отговаря за разпределението на 150 млн. лв., колкото ще струва председателството на ЕС според изчисления на експерти.

Правителството е одобрило доклад на Борисов, с който се предлагат промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Мотив за промяната е изтеглянето на Българското председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката.

За постигане на по-ефективна координация при изпълнение на предвидените в Плана за подготовката дейности и по-висока ангажираност на членовете на правителството, се предвижда министър-председателят да поеме функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството. Досега тези функции се изпълняваха от Кунева. Премиерът ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри. Кунева ще отговаря за логистиката и екипа на председателството. Тя ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на „НДК-Конгресен център София” АД.

За сигурността координатор ще бъде заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева. 

В началото на месеца дългогодишният дипломат, бивш зам.-външен министър и обявен за служител на Държавна сигурност кадър на МВнР Любомир Иванов, стана шеф на Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г. Заповедта бе подписана от вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева и външния министър Даниел Митов.

В центъра ще работят 15 души до края на годината и 50 - през 2017 и 2018 г. Те ще са държавни служители, командировани от министерствата, както и външни експерти. Националният център ще се грижи за координацията на работа на различните институции и за провеждането на обществени поръчки за целите на председателството. Той ще бъде закрит през октомври 2018 г.