Рекордно количество пшеница от 1980 г. е добито това лято в България – 5,64 млн. тона. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното.

Досега най-силните години за зърнопроизводителите бяха 2013 г. - с 5,5 млн. тона, 1989 г. - с 5,4 млн. тона, и 2014-а - с 5,35 млн. тона.

Средният добив за страната е 494 кг/дка, което е 9% повече от миналата година. Най-високи постижения традиционно отбелязват земеделците в Добруджа. В Силистра средният добив е 568 кг/дка, в Добрич – 563 кг/дка, в Разград – 556 кг/дка.

Площите, на които се отглежда пшеница, също се увеличават за година – с 3% до 11,4 млн. дка.

Качеството на зърното също се вдига и 44% от общия добив е с много добри хлебопекарни характеристики.

Наличностите от пшеница заедно с миналогодишните запаси достигнаха 6,06 млн. тона. От тях малко над 1 млн. тона вече са изнесени. За потребление и фураж в страната ще стигнат 2 млн. тона. А останалите над 3 млн. т остават за търговия през следващите месеци”, обясни Танева.

Единствената лоша новина за зърнопроизводителите е свързана с цената на пшеницата, която е с 15% по-ниска от миналото лято. По данни на министерството към 19 август средната изкупна цена на хлебната пшеница е 293 лв./т, а на фуражната – 273 лв./т.

„Хлебна криза няма да има. България произведе изключително голямо количество пшеница. Действията ни в следващите месеци ще са насочени към намаляване на ДДС при продажбата на хляб”, заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.