По традиция в началото на всеки политически сезон лидерите на парламентарните групи изнасят речи, в които представят своите приоритети. Предлагаме ви избрани цитати от речта на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов:

- Все по-често говорим, че ни е нужно национално единство. Но като че ли апелираме за него не там където трябва – сред българските избиратели. Всъщност ние сме длъжници на нашите работодатели, защото в наше лице те от години търсят да видят проекции на своите интереси, но за съжаление в повечето случаи не ги откриват.

- Политическият егоизъм на отделни партии и политици вече води до открит политически цинизъм, а никой не иска да бъде управляван от егоисти. Голяма част от политическите практики задоволяват онези, които ги прокламират, нищо повече. И докато ситуацията е такава, значими резултати от политическите ни усилия са невъзможни

- През последните седмици виждаме как сериозни политически формации и в дясното, и в лявото демонстрират неспособност да намерят обща формула за своите политически интереси. Всичко това е гарнирано с висока доза нелоялност, непоследователност и дори отказ от здрав разум. Политическото лицемерие бележи напоследък лидерското говорене на нашите опоненти както в дясно, така и в ляво. Това няма как да не отблъсква и обезсърчава българския избирател. Още повече, че новините у нас, като че ли се правят не толкова от политически действия и факти, колкото от политически интриги.

- Не случайно именно ГЕРБ и премиерът  Борисов се ползват с най-високо обществено доверие, когато става дума за национална сигурност и защитеност на гражданите. Този авторитет на нашата партия обаче, е и огромна отговорност в настоящия момент. Ние привнасяме този авторитет в името на добър публичен образ на България, на която искаме да се гледа като на фактор на стабилността на Балканите.

- Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управленските политики на ГЕРБ. Много неприятна е истината, че у нас правенето на политика е подменено от критикуване на опонента. Много по-лесно е да посочиш слаби места на някого, който работи, отколкото да работиш паралелно с него или пък да предложиш конструктивни идеи. Ако има съглашателство в политическото съсловие по нещо, то е по това, че са допустими всякакви безпринципни и неверни атаки срещу управляващите, стига това да отслабва тяхното влияние.

- Оцеляването на малките формации и поддържането на политическото им битие преминават под знака на критиките към управляващите. Най-опасните характеристики на българската политика станаха нейната непоследователност и непредсказуемост. Това е белег за политическа неадекватност в условията на сериозни международни проблеми и напрегната обстановка. Нещо повече, то уличава немалко български политици в безотговорност и незачитане на националния интерес. Така, че нека си поставим за цел да търсим националното единство на първо място при политиците, а след това сред избирателите.

- ГЕРБ ще приема закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет за този парламентарен сезон.

- България е в деликатна ситуация и хората трябва да могат да се доверяват на властта и на експертите. Информационният хаос сам по себе си е сериозна заплаха, когато става дума за национална сигурност.

- От името на  ГЕРБ заявявам, че нямаме никакво намерение да прекратяваме законодателната си активност по отношение на съдебната реформа. Ние сме гарантът за тази реформа, защото единствени имаме ресурса и волята да направим необходимите промени, които да гарантират върховенството на закона. Всякакви спекулации и обвинения в забавяне, манипулиране и подмяна на идеите за съдебната реформа идват от онези, които нямат властта и желанието да я направят, но имат претенциите тази тема да е единствено от тяхна компетентност.

- Иска ми се за бъдещия президент на България  да се мисли отсега не като за политическо лице на победила в изборната надпревара партия, а като за перспективен и добър държавник...Най-важното към момента е да проявим разум и да не даваме път на нездравословни предизборни емоции.