Руската банка ВТБ съобщи официално за финализирането на сделката за БТК – най-големият телекомуникационен оператор у нас по брой абонати и приходи.

„На 30 август 2016 г. успешно беше завършена продажбата на 100% от акциите на „ИнтерВ инвестмънт”-Люксембург, която е собственик на БТК. Компанията бе придобита от „Вива телеком” – консорциум, оглавяван от най-големия акционер Спас Русев, и включващ миноритарни акционери, включително ВТБ. Сделката е в резултат на неплащане на 150 млн. евро мостов заем, издаден от предишните акционери на БТК”, се казва в прессъобщението до медиите.

Заемът беше отпуснат във време, когато БТК (с търговска марка „Виваком”) се контролираше от банкера Цветан Василев, избягал в Сърбия след фалита на КТБ.

ВТБ уточнява, че продажбата на „ИнтерВ инвестмънт” е станала чрез отворен търг, организиран от „Ърнст&Янг” - Лондон през ноември 2015 г., на който са участвали глобални институционални инвеститори. На 20 ноември 2015 г. „Вива телеком” бил обявен за победител с крайна оферта от 330 млн. евро, което било много над началната цена за българския телеком от 180 млн. евро.

С приключването на сделката „ВТБ капитал”, 100% собственост на ВТБ, притежава 20% минус 1 акция от капитала на БТК.

Сделката е финансирана частично от ВТБ груп, която е отпуснала 240 млн. кредит на консорциума „Вива телеком”.

Руската финансова институция обяснява, че прехвърлянето на акциите се е забавило заради намесата на лица, свързани с предишния мажоритарен собственик. Името на Цветан Василев не се споменава, нито на бизнес партньора му Дмитрий Косарев. За двамата се смята, че са блокирали сделката в Люксембург.