Ирландската „Райънеър”, най-голямата нискотарифна авиокомпания в ЕС, е подала жалба в Европейската комисия срещу „България ер”.

Причината – българският превозвач не плащал задълженията си към летище „София”, което поставяло в неравностойно положение изрядните авиокомпании.

„Напрактика това е равносилно на държавна субсидия”, заяви на пресконференция в София Дейвид О`Браян, главен търговски директор на „Райънеър”.

По думите му „България ер” са заплашили ирландската компания със съд за неправомерна конкуренция, без да даде повече подробности.

Получава се така, че „неправомерната конкуренция” плаща сметките на летище София, допълни О`Браян.


На извънредна пресконференция в началото на юли т.г. изпълнителният директор на столичната аерогара Христо Щерионов заяви, че "България ер" дължи 47.2 млн. лв. на "Летище София". Погасителният план предвиждал те да бъдат изплатени до края на 2021 г.

Реакцията на Щерионов бе предизвикана от изявления на БСП-депутатите Жельо Бойчев, Румен Гечев и Георги Свиленски. По-рано те обявиха, че печалбата на летището намалява в последните години и дружеството не прави нищо, за да си събере борчовете.

През юли Христо Щерионов потвърди, че печалбата на летището е намаляла от 30 млн. лв. през 2008 г. до 5.5 млн. лв. през 2015 г. За това обаче имало няколко причини - задълженията на „България ер”, блокирани пари по арбитражното дело със саудитско-кувейтския консорциум за строителство на новата писта и фалита на КТБ, където летище София държеше 28 млн. лв.